Jenkeissä Trumpetisti puhaltee tuomiopäivän pasuunaa

 

                                                                                                     12.10.2020

Kirjoittelin vuonna 2016 Donald Trumpin silloisesta vaalikampanjasta tähän tyyliin. ”Donald Trump teki äärimmäisen taitavan presidentinvaalikampanjan. Vaalitaisto oli puhtainta populismia ja sen strategia oli oppikirjamainen. Kansankiihotus perustui tunteisiin, ennakkoluuloihin, pelkoihin ja odotuksiin. Hän käytti voimakasta puhetyyliä ja propagandaa. Myös kansallismieliset ilmaisut olivat keskiössä, ”Meistä tulee vielä suuri ja mahtava kansakunta.” ”Rakennamme Amerikan jälleen suureksi.” Kaikki hyveet asuvat tavallisissa ihmisissä, jotka on unohdettu ja pistetty syrjään. Trump aloitti kampanjansa katkaisemalla kaikki pidikkeet ja kohtuuden solvaamalla kaiken menneen ja entisen maailman. ” Tänä syksynä hän kampanjoi jälleen tavoitellen uutta presidenttikautta. Uudelleen valintansa jälkeen hänellä ei ole enää mitään pidikkeitä. Jos Trump valitaan, seuraavat neljä vuotta ovat maailmanpolitiikan kannalta kriittisiä.

Trump on amerikkalaisen talouseliitin tuote. Hän pelaa pokeria koko ajan ja leikkii tarkoituksellisesti vakavilla asioilla. Presidentti käyttää bisnesmaailman sääntöjä ja markkinoi haluamiaan asioita markkinoinnin säännöillä. Kuka meistä uskoo mainosten olevan täydellisesti totta, aika harvat. Mainonnan ja markkinoinnin tarkoitus onkin takoa presidentin viestiä, vaikkakin valheellista, kuluttajien kaaliin, alitajuntaan ja toistamalla riittävän monta kertaa potaskaa, se uppoaa meihin kuluttajiin ja äänestäjiin. Siksi Trumpin kauden suurin uhri on ollut totuus, ei ole niin väliä, puhutaanko rehellisesti tai jotenkin sinne päin. Aika moni amerikkalainen on syönyt koukun, Donaldin epätotuudet.

Donald Trump lietsoo sekasortoa, koska se palvelee hänen etuaan. Tehdään maailman silmissä käsittämättömiä diilejä esimerkiksi Pohjois-Korean kanssa ja hetken perästä todetaan, ettei se ollutkaan totta ja perutaan koko homma. Epävarmuus tekee kansalaisista säikkyjä ja he käpertyvät itseensä eivätkä usko edes omin silmin näkemäänsä. Ilmastonmuutos ei ole totta, vaikka metsät palavat joka puolella Yhdysvaltoja ja isoja hurrikaaneja iskee toistuvasti ja poikkeuksellisen suurina. Korona-virus ei ole flunssaa kummempi tauti, katsokaa vaikka minua. Selätin sen muutamassa päivässä. Ei ihme, että tavallinen amerikkalainen on ”hukassa” itsensä kanssa. Satoja tuhansia on kuollut ympäriltä, se on faktaa, vaikka johtajamme muuta puhuu. Luottamus hallintoon ja johtajuuteen rapautuu. Maailma vapisee ja muitten valtioitten johtajat ihmettelevät pelisääntöjen palaessa.

Jenkit jakautuvat kahtia yhä pahemmin. Yksi osa uskoo Trumpin valheisiin ja on innolla mukana häntä kannattamassa. Aika monet ihmettelevät maansa komentoa, osa kansasta yrittää epätoivoisesti kammeta Bideniä valtaan. Tässä näköalattomuudessa maailman historia saattaa toistaa itseään. Aina kun propagandakoneisto ja valheet ottavat ylivallan, demokratia vapisee. Tilalle syntyy yleensä diktatuuri tai harvainvaltaa, jossa demokratiasta on jäljellä vain kulissit. Jo nyt on nähty, että Trumpin kausi on ollut keskiluokan via dolorosa, tuskien tie. Lähiörouvat ihmettelevät työttömyyttä ja kurjistumista, mutta eivät pyri muuttamaan olosuhteita. Aika kuluu terapioissa ja laihduttamisvinkkejä jakaessa, he eivät anna edes lupausta äänestää seuraavissa vaaleissa. Sosiaalinen elämä kapenee verkkokauppaostoksiin ja sosiaaliseen mediaan. 

Politiikka muuttuu piirileikiksi. Julkisuus on kaiken a ja o. Kaiken maailman linssiluteet ovat elementissään. Puheita ei pidetä itse asiasta, vaan tärkeintä on esiintyä ja olla esillä. Turhamaiset ihmiset toteuttavat itseään ja näyttelevät roolejaan tässä teatterissa. Näyttelijälle on tärkeää esiintyä vahvana ja voimakkaana menestyjänä. Tähän roolimalliin kansa haluaa samaistua, ei luuserista kukaan välitä. Tällainen politiikka sopii Trumpille oikein hyvin. Hän on kuitenkin varannut itselleen pääroolin ja hoitelee rahat, talouseliitin tahdon mukaisesti, sen karvaisiin käsiin. Hallelujaa, se on herran tahto!

Seuraavissa vaaleissa pitäisi kansalaisten muistaa, että Trumpin valinta on Amerikan miljardöörien hanke. Presidenttiyden kaappaamista markkinoidaan kaupallisin keinoin eikä perinteisesti asioilla kampanjoiden. Amerikkalainen unelma köyhyydestä rikkauksiin ei ole enää voimassa, Trump on murskannut politiikallaan senkin haaveunen.

Esa Kanerva