Mielipidettä pressanvaalista ja maanantain valtuustosta


                                                                                                                                                                             

                                                                                                                                     21.1.2018

Pressanvaalien ennakkoäänestys sujuu kohtuullisen vilkkaana. Korkea äänestysaktiivisuus sataa yleensä politiikan alueella oikealle rinteelle. Vaikkei haluaisi, joskus radiomainoksia on pakko kuunnella. Korviini on kantautunut myös Laura Gradu Huhtasaaren mainos. Kuinka vastenmielistä ja röyhkeätä puhetta. Miten presidentinvaaleihin liittyy uskonnon solvaaminen? Oltakoon islamista mitä mieltä tahansa, ei tunnu presidentillisisestä näkökulmasta kovin viisaalta ottaa jyrkän tuomitseva kanta islamiin ja väittää naisten asemaa luokattoman huonoksi huntujen vuoksi. Näitä viisuksia on Laura varmaan opiskellut rukousaamiaisilla ja vaihto-oppiilaana. Nämä näytöt riittävät kuulemma hänen mielestään ulkopoliittiseksi kokemukseksi. Jumala meitä Huhtasaarelta varjelkoon, aamen!

¤¤¤¤

Talouden tasapainottamista tarvitaan. Johtaja Yli-Rajala on lyönyt rätingit pöytään. Häntä säestää talousjohtaja Jukka Männikkö. Ensi maanantaina valtuusto käsittelee vuoden 2017 tilinpäätösennustetta. Kysymyksessä on todella ennuste, koska se annetaan jo nyt näin varhain. Yleensätoukokuussa tilinpäätös ja tulosennuste on ollut perättäisissä kokouksissa ja tätä on haluttu välttää.

Huolestuttavaa on se, että tulorahoituksella ei ole kyetä rahoittamaan investointeja kuin neljälläkymmentäprosenttisesti. Kaikki loput otetaan velkaa. Vuoden lopussa asukaskohtainen lainamärä nousee jo 2482 euroon. Talouden tasapainottamistoimenpiteet kuluvana vuonna ovat tarpeellisia. Positiivistakin viime vuonna tapahtui, verotulot nousivat ja työllisyys koheni. Investoinnit toteutuivat ennustettua n. 27 miljoonaa vähemmän. Marraskuussa valtuusto myönsi 31,5 miljoonan lisärahoituksen sosiaali- terveysmenoihin. Lisärahoituksen jälkeenkin menot ovat ylittymässä 8,9 miljoonaa euroa. Jotakin on tehtävä!

Valtuuston esityslistalla on kolme asemakaava-asiaa. Hämeenkatu 3 rakennuksen korottaminen, Normaalikoulun laajennus ja Koukkuniemen alueen kehittäminen. Kannatan tiivistämisrakentamista, joten Hämeenkadun hankkeeseen ei minulla ole huomauttamista. Kuokkamaantien kaava mahdollistaa koulun laajentamisen, päiväkodin ja virkistysalueen. Siitä ei ole kommentoitavaa. Koukkuniemen alueelle halutaan saada myös tavallista asuntorakentamista. Kuntalaisten mahdollisuus käyttää aluetta viher- ja virkitysalueena on otettu hyvin huomioon.

Mitä tulee tuohon varmasti riitelyä aiheuttavaan tulevaan tasapainottamisohjelmaan, siinä on koalition koossapysyminen koetuksella. Valtuutetuilta vaaditaan ahdistuksen sietokykyä ja malttia olla kumartamatta joka suuntaan. Toimintaa voidaan tehostaa monella eri tapaa. Palveluista on pidettävä huolta. Ne voidaan tuottaa kuitenkin tehokkaasti ja vaikuttavasti monella eri tapaa nykyistä paremmin. Vähiten tässä tarvitaan henkilöstön syyllistämistä. Parantamisen varaa on ja monta tietä vie Roomaan. Olen käsitellyt asiaa jo aiemmin kirjoituksissani.

Esa Kanerva