Turvattomuuden tunnetta lietsotaan




                                                                                                                     3.1.2018

Nykyisessä maailmassa ja kotiympäristössäkin koetaan lisääntynyttä turvattomuuden tunnetta. Tätä kaupallistetaan ja käytetään hyväksi. Jotkut puolueetkin ovat sortuneet ikivanhaan kikkaan ja nostavat erilaisuuden uhkana tikun nokkaan. Elinympäristömme nopea muuttuminen koettelevat henkistä kanttiamme. Kaiken kattava muutos ”äly-yhteiskuntaan” tekee rattailta pudokkaita. Loppuvarmistuksen turvallisten ympyröittemme sekoittamiseen toteuttaa ihmisen rajoittamaton ahdistuksen purkuväline, some, jossa on luettavissa kaikenkarvaisten ilmiöitten estotonta jakamista. Eikä tiedonvälityksen nopeus, onnettomuuksien globaali jakaminen ja valtioitten kalasnikovien kalistelu ainakaan helpota ihmisten rauhaa.

Tuotteita myydään mielikuvilla. Nostetaan esille todellisia tai kuviteltuja uhkia, joita tulet kohtaamaan. Kotiisi tunkeudutaan ja omaisuutesi varastetaan. Kamera sinne ja liiketunnistin tänne takaavat elämäsi koskemattomuuden. Ei se näin mene. Suurimmaksi osaksi turvajärjestelmät ovat kosmetiikkaa, jota myydään turvattomuuden tunteen lietsonnalla. Yhteiskunnan vakaus ja koulutus ovat parhaita turvatekijöitä.

Tieto välittyy toiselta puolelta maailmaa nopeudella, jossa sekuntikin on pitkä aika. Nykyään olemme sopeutuneet ja turtuneet siihen tilanteeseen, että vain uutinen lukuisten ihmisten kuolemasta tai onnettomuudesta jossakin päin maailmaa, pistää tarkentamaan aistejamme. Toisaalta jonkun missin rakastuminen on tiedotustapahtuma. Olisiko aika oppia lukemaan ja tajuamaan viestinnän suhteellisuutta ja sisältöjä. Some-viestintä ja tapojen opetus tulee ottaa peruskouluun yhä tiiviimmin.

Politiikassa ei enää kaivattaisi eri väestönosien syyllistämistä kaikenlaiseen ihmisten ahdinkoon. Juutalaisuudessa on edelleen jotakin mystistä. Juutalaiset ovat olleet historiassa myös syntipukkeja ja samaa toisintoa yritään edelleen, syyllistämisen kohde on vain muuttunut vaikkapa maahanmuuttajiin.

Miljoona ihmistä Suomessa katselevät ympärilleen avuttomina digitaalisten palvelujen maailmaa. Onko nyt niin, että kylmästi viidesosa suomalaisista jätetään yhteiskunnan palvelujen ulkopuolelle. En enää usko vakuutteluihin, että kyllä heistäkin huolehditaan. Ei näköjään huolehdita. Syrjinnälle on tehtävä stoppi ja uutta, kaikki ihmiset huomioivaa, ajattelua on tuotava kehiin.

Hyvää Loppiaista!

Esa Kanerva