Miltä ensi vuosi näyttää?

Otsikon kysymyksestä tiedetään kohtuullisella varmuudella, että merkittäviä valintoja tullaan tekemään niin kotimaassa kuin muuallakin maailmassa. Tammikuussa valitaan maallemme presidentti. Presidentin valtaoikeuksia on koko 2000-luvun vähennetty ja parlamentarismia vahvistettu. Siitä huolimatta presidentin henkilöllä on merkitystä, erityisesti ulkopolitiikan johtajana. Euro-vaalit kesäkuussa ovat tärkeät niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Yhdysvaltain presidentinvaalit marraskuussa ovat ratkaisevat euroatlanttisille suhteille ja maailmanpolitiikalle yleensä. Venäjän vaalit eivät tuo muutosta Venäjän käyttäytymiseen ja niiden lopputulos on jo etukäteen selvä.

Presidentivaalikisa on Suomessa meneillään. Demarina tietysti jännittää, pääseekö Jutta Urpilainen toiselle kierrokselle. Mikäli pääsee, hänellä on hyvät mahdollisuudet voittaa. Näissä vaaleissahan äänestäjät taktikoivat. Ensimmäisellä kierroksella äänestetään suosikkia, toisella vähemmän kielteisiä tunteita herättävää ehdokasta. Vaikka Stubb johtaa gallupeja, lopputulos näyttäisi olevan niin sanotusti ”Herran hallussa”.

Eu-parlamentissa ei tarvita yhtään enempää teuvohakkaraisia kuin nyt, pikemminkin jyrkästi päinvastoin. Nämä vaalit eivät ole suomalaisillekaan yhdentekevät, toivottavasti kaikkien suomalaisten silmät ovat tässä muutamassa kymmenessä jäsenyysvuodessa auenneet. Euroopan parlamentissa päätetään mitä suurimmassa määrin meidän ja meitä koskevista asioista. Kohti yhteisvelkaa ja rahatalotta ollaan menossa.

Naapurissa Venäjällä valmistellaan teatterinäytöstä nimeltä ”Koiperhosen valinta diktaattoriksi”. Koiperhonen on sisäpiirin lempinimi Putinille agenttiajoilta. Kysymyshän ei ole siitä, kuinka kansa äänestää, vaan siitä, kuinka ylivoimaisella äänestystuloksella hänet kehdataan valita. Näitten vaalien jälkeen Putin on entistä arvaamaton, koska hän tajuaa oman ikänsä ja kuolevaisuutensa. Hänellä on aikaa kuitenkin rajallisesti kirjoittaa nimensä maailmanhistoriaan, hyvässä tai pahassa, riippuen siitä, kuka arvioi.

Toinen suuri arvoitus maailmalle on Trumpin mahdollinen valinta toiselle kaudelle. Luotan kuitenkin Yhdysvaltojen demokraattisen kontrollin olevan heräillä ja valppaampana kuin hänen ensimmäisellä kaudellaan. Mies itse on täysin moraaliton oman edun tavoittelija, kaiken lisäksi persoonallisuudeltaan ”rajaton” eli rajatilapersoonallisuus. Suuri osa vankeja kuuluu tähän kategoriaan, psykopaattien ohella. Trumpilla saattaa olla ikäviä kytköksiä Venäjän hallintoon, jopa niin, että häntä saatetaan kiristää menneistä jutuista. Kuka tietää? Oletan, että demokraatit järjestävät yllätyksen näissä vaaleissa ja vaihtavat ehdokasta lennosta.

Presidenttiehdokkaamme toivoivat tv-tentissä joululahjaksi maailmanrauhaa tai rauhaa ylipäätään. Syytä onkin, rauha näyttää olevan hiipuva asiantila maailmassa. Sanotaan, että kaksi sukupolvea ihminen jaksaa olla rauhantilassa, kolmas on jo unohtanut hirveydet. Jos laskee toisesta maailmansodasta kulunutta aikaa, tiimalasi valuu koko ajan, aikaa tyhjenemiseen on edellä mainitulla tavalla laskettuna vähän. Jospa ihmiskunta yllättäisi ja olisi oppinut historiasta jotakin. Saa nähdä!                                                                                

Esa Kanerva