Putinin puhe kansakunnan tilasta

Venäjän presidentti Putin pitää tänään kansakunnantilaa koskevan puheen. Tämähän suorastaan pakottaa kirjoittamaan aiheesta. En lähde ennustelemaan puheen sisältöä, se kuullaan tänään klo 11. Pohdin sen sijaan niitä tosiasioita, jotka hän suurella todennäköisyydellä jättää kertomatta. Ajankohdassa on muutoinkin jotakin suurta ja synkkää, tuleehan Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta 24.2. kuluneeksi yksi vuosi.

Putin ei kerro sitä totuutta, että Venäjällä parisen kymmentä vuotta sitten aloitettu propaganda ja historian vääristely on saavuttamassa kliimaksinsa. Maassa on natsihysteria, natseja lymyää joka puun ja pensaan takana. Paitsi että Ukraina on natsien miehittämä, niin jopa Suomen ja Viron pääministerit ovat natseja. Venäjä voitti yksin toisen maailmansodan ja natsit. Hän unohtaa kertoa koko muun maailman panoksen Hitlerin kukistamisessa. Hämmästyttävintä ja julminta on Stalin-kultin uudelleen herättäminen. Tyrannia nostetaan jalustalle suurena sotapäällikkönä ja unohdetaan hänen tappamat ainakin 20 miljoonaa ihmistä.

Puheessa ei takuulla kerrota Ukrainan sodassa menetetyistä ihmishengistä. Kysymys on sadoista tuhansista sotilaista ja kymmenistä tuhansista siviileistä. Puhumattakaan sotarikoksista. Kidutuksista ja lasten pakkosiirroista. Venäjän keräämässä sotakassassa nyt jäljellä olevat muutamat sadat miljardit, ehkä yli tuhannenkin, eivät riittäisi Ukrainan jälleen rakentamiseen. Nobelisti ja ihmisoikeustaistelija Andrei Saharovin museota ylläpitämä säätiö julistetaan ulkomaiseksi agentiksi ja laitos joudutaan lopettamaan. Museo saattaisi muistuttaa venäläisiä vankileirien saariston mustasta historiasta.

Sodan taloudellinen hinta menetettyinä vientituloina on valtava. Kansantalouden menetyksiä ei tiedä kukaan. Suomen pankin idän talouksien asiantuntijan mukaan puhutaan sadoista miljardeista. Venäjän budjettialijäämä näkyy kansalaisten elintasossa. Koska maan hallintorakenne on keskusjohtoinen ja rahat valuvat Moskovasta periferiaan, ovat maan laita-alueet Moskovan taloudellista valtaapitävien vankeja. Ruokaa on riittänyt tukkimaan venäläisten suut, mitä nyt nurinaa on ollut länsiautojen varaosien puutteesta.

Putin ei taatusti kerro suunnitelmastaan Valko-Venäjän suhteen. Maan hän aikoo liittää hallinnollisesti Venäjään viimeistään tämän vuosikymmenen loppuun. Valko-Venäjä aiotaan venäläistää, rupla tulee valuutaksi ja Venäjän kieli viralliseksi kieleksi. Venäläistäminen aloitetaan varovaisesti propagandalla ja ilmapiirin muokkauksella, sitten järjestetään yhteisiä sotaharjoituksia ja yhtenäistetään verotusta.

Tuskin Putin mainitsee sitä, että kuinka vahvan liittouman hän on saanut vastaansa. Maailmansodissa, jossa Amerikka on ollut mukana, vastustajille on aina käynyt huonosti. Maata, jolla on sellaiset taloudelliset mahdollisuudet ja maailman vahvin aseteollisuus uusine teknologioineen, on kyllä oikeastaan mahdoton voitettava. Mikäli Amerikan tuki jatkuu tulevien presidentin vaalien jälkeenkin.

Jäädään odottamaan Putinin puhetta kansakunnan tilasta vajaan puolen tunnin päästä. On mielenkiintoista nähdä, kuinka Venäjän presidentti käyttää retoriikassaan vastakohtaistamista. Kerrotaan kansalle juuri päinvastaista kuin mikä on totuus!

Esa Kanerva