Viitasen Pian visiitti

                                                                                                                                         28.2.2023

Viitasen Pia kävi kylässä ja esittäytymässä eilen Toveriseuran kuukausikokouksessa. Pia on siitä harvinainen poliitikko, että hän ei profiloidu kehumalla koko ajan itseään, vaan osaa kuunnella ja on aidosti kiinnostunut ihmisten arjesta. Hän haluaa tietää, mitä kansalaisille kuuluu ja mikä heitä huolettaa. Ja Pia uskaltaa myös sanoa, ettei tiedä juuri tätä yksityiskohtaa ja laskettele vastaukseksi poliittista jargonia. Ei, hän sanoo ottavansa asiasta selvää ja kertoo huomenna viestillä tarkemmin. Tätä rehellisyyttä arvostan!                                                                                                                                    

En ole toimittaja ja tämä teksti on kirjoitettu muistin varaisesti. Aluksi Pia alusti muutamalla lauseella vaalien poliittista asetelmaa. Kokoomus haastaa varmasti demareita talouspolitiikalla. Se syyttää hallitusta rahan törsäämisestä. Perussuomaliset pitävät esillä ja kääntävät kaikki asiat maahanmuuttoon. Rajojen sulkeminen on persuille ehtymätön rahakaivo, joka ratkaisee talousongelmat. Itse asiassa se on valehtelua tai disinformaatiota kauniisti sanoen. Keskusta taistelee olemassa olostaan.                              

Sitten kyseltiin ja keskusteltiin.


Talouspoliittisessa keskustelussa on aiheellista esittää Kokoomukselle vastakysymys, olisiko pandemia pitänyt jättää hoitamatta ja vaihtoehtoisesti otettu korona vastaan raha edellä?

Entä onko Kokoomuksen mielestä puolustusmenojen lisääminen ollut tuhlausta? Puolustukseen on mennyt miljarditolkulla rahaa. Turvallisuuteen on ollut pakko satsata. Ja nyt on asemyyjien markkinat, hinnat ovat kallistuneet. Sillekään emme voi mitään. Tai eikö Ukrainan pakolaisia olisi saanut vastaan ottaa? Vuoden 2022 loppuun mennessä Suomeen on tullut n. 50000 ukrainalaista pakolaista ja tämän vuoden arvio heidän lukumäärästään on 30000-40000 ihmistä. Heidän ylläpitonsa ja asuttamisensa tietysti maksaa. Tähän hallitus on ottanut lisää velkaa ja asiasta on ollut kansallinen yksimielisyys.

Mistä menoista ollaan oltu jyrkästi erimielisiä Kokoomuksen kanssa, on ensinnäkin oppivelvollisuusuudistus. Uudistus jatkaa oppivelvollisuuden 18 ikävuoteen asti. Samalla toisen asteen koulutuksesta tulee laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvalle opiskelijalle maksutonta. Tätä panostustako Kokoomus suree ja olisiko tämä pitänyt priorisoida hylkyyn? Toinen kivi Kokoomuksen kengässä on ollut ns. hoitotakuu-uudistus. 1.11.2024 alkaen hoitotakuu perusterveydenhuollossa on 7 vuorokautta ja suun terveydenhuollossa kolme kuukautta. Oliko tämä huono uudistus? Kolmas kivi on ollut vanhuspalvelulakiin kirjattu hoitajamitoitus 0,7 hoitajaa vanhusta kohden. Kokoomus ei ole henkisesti päässyt eroon viime vaalikaudella lanseeraamastaan käsityksestä, että mitoituksilla ei vanhuksia hoideta. Olisiko tämä vanhusten hoitoon panostus pitänyt hylätä ja eurot säästää?

Sitten puhuttiin ilmastonmuutoksesta. Asia on tärkeä ja muutos ilmastoystävällisempiin tuotantotapoihin voi olla Suomen teollisuudelle jopa kilpailuvaltti. EU:n päätöstä siitä, että vuonna 2035 kaikkien Euroopan unionin alueella myytävien uusien henkilö- ja pakettiautojen tulee olla päästöttömiä, kritisoitiin voimakkaasti. Yleisön mielestä myös polttomoottoriautoista voidaan saada päästöttömiä. Todennäköisesti näistä vaaleista ei tule ”ilmastovaaleja”. Kansalaisten arjessa on niin monia muita huolia, että huomio on päivästä toiseen selviämisessä.

Myös valtiontalouden menosäästöistä keskusteltiin. Esimerkiksi Kokoomuksen tulevan vaalikauden tavoitteet leikata hyvinvointialueilta miljardi euroa tarkoittaa väistämättä ainakin maakuntien määrän vähennystä ja palvelutason heikennyksiä. Indekseihin kajoaminen ei ole niin harmitonta kuin Kokoomus antaa ymmärtää. Kuntien valionosuuksien indeksileikkaukset osuvat suoraan kuntien palveluihin. Eli kansalaisten arjen ytimeen mukaan lukien koulut, päivähoito, kirjasto ym. Demarit eivät halua leikata kansalaisten ostovoimaa, koska se pyörittää kansantaloutta. Mutta ymmärtävät, että säästöjä on löydettävissä ja valtion tuloja lisättävissä tukkimalla esimerkiksi verotuksen porsaanreiät, listaamattomien yritysten osinkojen verohelpotuksista ja perkaamalla yritystukien viidakkoa. Yritystukiin ei ole voitu puuttua tällä vaalikaudella Kepun vastustuksesta johtuen. Verojärjestelmää voidaan uudistaa esimerkiksi elintarvikkeiden osalta perusteena terveyshaitat- tai hyödyt.

Edessä on mielenkiintoiset vaalit. Äänestämmekö valtaan porvarihallituksen, jolloin on suuri vaara Sipilän hallituksen kaltaisesta kiky-, pakkolaki ja leikkurijoukkueesta vai haluammeko pitää kaikki kansalaiset kyydissä. Minä valitsen jälkimmäisen ja Pian. Tule mukaan vaalityöhön!

Esa Kanerva