Nuoret naiset vallassa

 

                                                                                                  21.5.2022

Suomea hallitsevat nyt nuoret naiset. Olen kuullut valtuustossa, lukenut lehdistä ja nuorten kansanedustajien kommenteista, että valtion velan suuri ja suruton lisääminen on pois nuorilta ja tulevilta sukupolvilta. Nuoret ovat nyt vallassa, mihin on tämä huoli hälvennyt? Velalle löytyy aina hyvät perustelut. En ole kuullut vihreittenkään protestoineen monien kymmenien miljardien valtion lainanottoa parina kolmena viimeisenä vuotena. Ovatko nyt vastuuseen joutuneet nuoret aikuiset unohtaneet tulevat sukupolvet? Mikä on muuttanut ajattelun? Onko Marinilla, Anderssonilla ja Suomelalla riittävä elämänkokemus, taloudellinen osaaminen ja kansantaloudellinen koulutus? Sitä lainalaisuutta hekään eivät pysty muuttamaan, että velat on maksettava ja velat ovat etukäteen nautittua kansakunnan taloudellista tulosta.

Mitä tulee yleisesti taloudelliseen tilanteeseen Suomessa ja muualla, yllätys tulee viimeistään syksyllä. Kansalaisten ostovoima on nyt syöksykierteessä ja kulutusmahdollisuudet heikkenevät. Meillä on satojatuhansia köyhiä kotitalouksia. Heidän taloutensa eivät tule kestämään odotettavissa olevia elinkustannusten nousuja. Mahan kylläisyys mittaa harjoitetun politiikan suosiota. Olemme tottuneet kylläisyyteen, jos ruuasta alkaa tulla pulaa ja esiintyy nälkää, se ei tiedä hyvää hallituksen suosiolle.

Koronapandemia piti hoitaa ja puolustusmenoja pitää lisätä. Hetkellisesti rahoitus löytyy velasta, pitemmällä tähtäimellä kansa maksaa viulut. Uskon vahvasti, että tavallisella kansalaisella ei ole nyt käsitystä tämän Ukrainan kriisin taloudellisesta merkityksestä ja vakavista vaikutuksista kansalaisten elämään. Elintaso tulee rajusti laskemaan ja lamakin on oven takana. Sota koskee meitä jokaista ja tunnettu totuus on se, että ne kansanluokat, joilla jotakin on, niiltä otetaan. Omistamisesta tulee verotuksen kärkikohde, kiinteistöverot nousevat ensimmäisenä. Energiaverot ovat jo nyt sietämättömän korkeat eikä helpotusta ole luvassa.

Sitten tämänhetkiseen suomalaiseen henkiseen ilmapiiriin. Nato-jäsenyyttä ei ole syytä kyseenalaistaa. Mihin ovat kuitenkin hävinneet ns. hyvät tavat? En lainkaan ymmärrä sellaista uhoa ja tarkoituksellista provosointia Venäjää kohtaan. Itänaapuri on nyt heikoilla, kukaan ei tiedä tilannetta muutaman vuoden päästä. On kuin kaikki pidäkkeet ja padot olisivat murtuneet. Lehdet kilpailevat siitä, kuka uskaltaa kirjoittaa, vaikka Putinista härskeimmin. Venäjän armeijan kenraalit ovat typeryksiä ja sotilaat tolloja. Sitä yleensä saa, mitä tilaa. Pitäisi nyt ajatella pikkuisen nenäänsä pitemmälle. Suomi on edelleen maailmalla mikrotason toimija ja Natossakin pikkutekijä. Suutari pysyköön lestissään, kansallinen uho maailmalla on yhtä tyhmää kuin rakkareitten riehunta kaduilla.

Esa Kanerva