Rakennushommia ja aluevaaleja

 

Tuli tuossa tehdyksi syksy hommia Etelä-Suomen isoilla rakennustyömailla Rakennusliiton palkollisena. Tein terveystarkastuksia, markkinoin heidän omaa vakuutuskassaa ja Rakennusliiton jäsenyyttä. Sain ymmärrystä rakennusalan tilanteesta Tampereella, Turusta Lahteen ja Kotkaan sekä siltä väliltä.

Ensinnäkin havainto numero yksi on se, että hyvinvointisuomen rakennusalaa pyöritetään työvoimalla, jota on hankittu ympäri maailmaa. Kielitaidottomia työläisiä on kotoisin Keski-Aasiasta Kauko-Itään ja Euroopasta Afrikkaan. Se on tätä nykyaikaista imperialismia, enää ei valloiteta maita. Työikäiset nuoret miehet rahdataan synnyinseudultaan Eurooppaa rakentamaan. Kotiin pääsee kerran vuodessa, jos silloinkaan. Rakentajat asutetaan yhteismajoitukseen ja palkkatasokin on, mitä sattuu saamaan. Virallisesti liksan pitäisi olla työehtosopimuksen mukaisia ja muodollisesti kaikki ovat paperilla kunnossa. Todellisuus on kuulemma toista. Tilille maksetut palkat peritään takaisin erilaisin vippaskonstein, mm. epämääräisin maksuin työpaikasta ja matkoista.

Tapasin kierroksellani ainakin 20 erilaista kansallisuutta. Paitsi palkat, myös työturvallisuus- ja työterveysasiat olivat rempallaan näillä vierastyöläisillä. Työvaatteet kierrätettiin ja he saivat, mitä sattui suomalaisilta jäämään suurin piirtein käyttökuntoisina. Edes turvakenkiä ei ollut kaikilla. He olivat erittäin kiitollisia saamastaan huomiosta ja terveystarkastuksissakin huomasi, kuinka nöyriksi oli heidät opetettu. Kaukaisin tapaamani henkilö oli kotoisin Sri Lankasta. Keskusteltiin ilmein ja elein, kotimaansa hän osasi sanoa englanniksi kysyttäessä. Yli 60 prosenttia tapaamistani työläisistä oli ulkomaalaisia. Nyt käydään keskustelua ulkomaalaisesta työvoimasta. Sitä pitäisi saada lisää. Kyllä rakennusalalla heitä ainakin piisaa. Vieläkö lisää pitäisi saada tuoduksi? Isojakin työmaita pyörittää alle kymmenen hengen suomalainen tai virolainen työnjohto.

Luulisi olevan suomalaisten pienten alihankkijayritystenkin etu, että yleissitovat työehtosopimukset säilyvät. Jos niitä ei olisi, työmarkkinat villiintyisivät. Kolmen euron rakentajia hankittaisiin kehitysmaista. Ei suomalainen pikkufirma pärjäisi lainkaan kilpailutuksissa. Jäisi Suomen Yrittäjien Pentikäiselle luu käteen.

¤¤¤¤¤¤

Sitten se tärkein asia! Huomenna alkaa aluevaalien postiäänestys. Meillä on ehdokkaiden joukossa yksi ylivertainen ehdokas, Atanas Aleksovski, numerolla 620. Miksi kannatan hänen valintaansa? Hän on huono kehumaan itseään ja saavutuksiaan toisin kuin ammattimaiset itsensä markkinoijat. Niitä löytyy kaikkien puolueiden valtuustoryhmistä, myös demarien. Ahkerimmat populististen aloitteiden tekijät esimerkkinä. Kaupungin luottamushenkilötoimielimissäkin on ihmetelty joidenkin valtuutettujen nopeutta. Kun jotakin asiaa on käsitelty ensimmäistä kertaa esimerkiksi kaupunginhallituksessa suuren yksimielisyyden ilmapiirissä, jos seuraavassa valtuustossa ko. aiheesta tulee valtuustoaloite. Tämä on sitä itsensä jatkuvaa markkinoimista, jota vihaan. Atsolle ei tulisi mieleenkään moinen menettely. Toiseksi pitää hallita kokonaisuudet ja talousasiat. Nämä ovat Atanakselle peruskauraa jo pitkän poliittisen kokemuksen ja työnsä kautta. Kolmanneksi pitää osata kunnioittaa toista ihmistä ja hänen työtään. Ei siis ajatella pelkästään itseään ja omaa menestymistään. Tämä lienee joillekin poliitikoille ylivoimainen vaatimus. Atso täyttää mitat tässäkin suhteessa. Nyt lopetan kehumisen, Atanaksen näytöt puhuvat puolestaan.

Terveisin Esa Kanerva