Populistit pois vallasta

                                                                                                                                              19.1.2021

Populistien hallitsemissa maissa korona-viruksen hallinta on pahasti epäonnistunut. Virus ei kuuntele pötypuheita, se tottelee vain tiedettä. Amerikka on tyrinyt, pandemian alusta asti, sen hoidossa ja kansalaistensa suojelemisessa. Joka tuulta kylvää, se myrskyä niittää. Jos presidentin viestintä on viruksen vähättelyä, kasvomaskien halveksuntaa ja puoskarimaisia neuvoja, ei nykytilannetta tarvitse ihmetellä. Hyvä, ettei kehottanut laittamaan bensaa suoniin. Kuolleita on yli 400.000 henkeä, reilusti yli neljä kertaa enemmän kuin Suomi menetti sodissa kaatuneina. Unkarissa, Englannista puhumattakaan, tilanne on virustilanteen kannalta katastrofi. Kun taudin kukistaminen vaatii selkeää viestintää, pitkäjänteistä organisointia ja tieteen kunnioittamista, eivät populistit ole tähän kykeneviä.

Populistien tyyli hallita ja piittaamaton asenne ovat vaarallinen yhdistelmä. Mitähän mahtavat britit miettiä tänä päivänä pääministeri Boris Johnsonista. Alkuun mies naureskeli huolestuneille kansalaisille ja kehotti pesemään käsiä ahkerasti. Sitten itse jouduttuaan teholle, tyyli on pikkuisen muuttunut. Viruksen alkuhoito oli kuitenkin päässyt karkaamaan käsistä. Ei määrätty sulkuja eikä maskeja. Nyt maa on lirissä koronamuunnosten kanssa. Vaikka Johnson perui joulunkin, virus leviää kulovalkea tavoin ja terveysministerikin myöntää, ettei tilanne ole hallinnassa. Mitähän käy Britannian taloudelle, ensin korona ja sitten brexit kaupanpäälle. Kohtalonyhteys sekin, että Trump oli innokas brexitin kannattaja. Kansa vielä kiroaa populisti-Johnsonin moneen kertaan. Valta ja valtaan pääsy keinoja kaihtamatta itsessään ei voi olla kenenkään poliitikon tavoite.

Viktor Orban tekee taas korona-tilanteella politiikkaa valtansa pönkittämiseksi. Unkarissa poikkeustila on kuitenkin viety uudelle tasolle. Pääministeri Viktor Orban hallitsee maata asetuksilla, eikä tälle poikkeustilalle ole määritelty päättymispäivää. Kansan tyytymättömyyttä yritetään hillitä jakamalla julkisia varoja huolettomasti ja aina siinä sivussa tiliä tekee myös pääministerin lähipiiri. Orbanin politiikka lähtee siitä, että hänellä on tieto siitä, mikä on kansan tahto ja kansalle hyväksi. Mitä sitä lääkäreitä, tutkijoita ja epidemiologeja kuuntelemaan. Tällainen asiantuntijoitten halveksunta on haitallista hyvinäkin aikoina, mutta pandemiatilanteessa se on katastrofi. Virukseen ai auta vodka eikä traktoriajelu niin kuin Lukasenko väitti.

Trumpin populismista olen kirjoittanut paljon. Jääköön se nyt tässä vähemmälle. Maailman kannalta kohtalokas päätös globaalin pandemian hoidon kannalta oli Yhdysvaltojen eroaminen maailman terveysjärjestöstä, WHO:sta. Järjestö on puutteistaan huolimatta tärkein maailmanlaajuinen elin pandemioiden torjunnassa. Luultavasti Yhdysvallat palaa Bidenin valtaannousun jälkeen järjestöön.

Populisti tulee käyttämään korona-tilannetta hyödyksi. Äänestäjät ovat epävarmassa tilanteessa alttiita kaikenlaiselle pelottelulle. Hämmentyneelle ihmiselle tarjotaan yksinkertaisia ratkaisuja ja rautalankamallilla puhetta. Syntipukkien etsintä on tärkeää, pääasia on, että syy ja syylliset löytyvät. Kotimaassammekin populistit nostavat päätään. Kuntavaaleissakin on syytä muistaa, että ilmaisia uimahallilippuja on helppo luvata, uhkaaminen ”laittomien” pakolaisten viemisestä leireille vielä moraalittomampaa. Heidän syyllistäminen tautitilanteesta on aivan älytöntä, vaikka sellaisia perusteluja olen kuullutkin.

Haluan olla ennustaja. Kyllä kansa tietää ja huomaa. Pandemia tulee heikentämään populistien asemaa. Äänestäjät huomaavat kyllä, että syyllinen pandemian huonoon hoitoon maassa ei ole virkamiehissä, vaan huonossa johtamisessa ja kyvyttömissä, turhia lupauksia antavissa populistijohtajissa.

Esa Kanerva