Maailman menoa

                                                                                                                                         13.1.2021

Tuli vedetyksi henkeä muutama viikko. Meidän joulusta ja uuden vuoden juhlista huolimatta maailmalla elämisen tahti näytti jatkavan omaa kulkuaan. Paljon tapahtui viikkojen aikana, kirjoitettiin jopa historian suuria tapauksia. Amerikan sekoilua ei tietenkään voi ohittaa. Kuntavaalitaktiikkaa hiottiin puolue-elimissä ja ehdokkaiden päissä. Korona ei peljästynyt Kristuksen syntymäjuhlasta, vaan sitkeästi metsästäen etsi itselleen uusia uhreja.

Olen blogissani kirjoittanut monesti Trumpista ja ilmiöstä hänen ympärillään. Olen tuntenut syvää vastenmielisyyttä hänen häikäilemätöntä persoonaansa kohtaan. Siinä yhdistyvät täydellinen itserakkaus- ja riittoisuus, huomionhakuisuus ja muista ihmisistä piittaamattomuus. Katselin useaan kertaan netistä hänen esiintymistään ennen kongressin valtausta. Sen jälkeen katselin erään suurmiehen puhetta kolmekymmentäluvulta. Ilmeet ja eleet täsmäävät keskenään. Puheen voimakas tunnepitoisuus, jaksotus taukoineen, käsien ja naamanilmeiden käyttö sanallisen ilmaisun tehosteina puhuivat omaa kieltään. Jopa katse tauon aikana, ylhäältä alaspäin, kuulijoihin viestitti paitsi itsetyytyväisyyttä niin puhujan jumalallista suhtautumista omaan itseensä.

Amerikka ei toivu hetkeen, jos koskaan ennalleen, tästä sekoilusta. Maan puheet muitten valtioitten demokratiavajeesta ja ihmisoikeusloukkauksista ovat tästä eteenpäin ottoja. Onko meidän, sinun ja minun henki ja elämä, olleet todella tuollaisen kaverin hallussa. Asiantuntijat ovat toki rauhoitelleet suomalaisiakin pitkin matkaa, että ydinaseet ovat turvassa ja monen demokraattisen lukon takana. Hyökkäys Capitoliumiin osoitti, että ne lukot ovat murrettavissa. Presidentillä on käsittämättömät valtaoikeudet ja yhdistettynä häikäilemättömään röyhkeyteen, kongressista ei olisi ollut Trumpin sotapolitiikan estäjäksi. Onneksemme ei maailmaloppua tainnut sittenkään tulla Trumpin aikana, läheltä on tainnut kuitenkin liipata.

Kaikki ilmiöt tulevat viipeellä Eurooppaan ja Suomeen. Jenkkilän esimerkki some-maailmasta vallan käytön välineenä osoitti mahdollisuudet agitaatioon, myös muualla maailmassa. Kysymys siitä, olemmeko nähneet vielä kaikkea sitä, mitä pahaa sillä voidaan saada aikaiseksi, on turha. Vastaus on päivänselvä, että emme. Uusia alustasovelluksia on ostettavissa entisiä lakkautettaessa. Siitä muodostuu kilpajuoksu, ellei oteta Kiinasta ja Venäjältä mallia. Miten käy silloin länsimaiden keskeiselle arvolle, sananvapaudelle, jos suut tukitaan. Joku kompromissi varmaan lopulta löyyy, kun on pakko. Biden on mahdottoman tehtävän edessä sivistää omaa kansaansa. Opettaa, että kaikki, mitä maailmassa julkaistaan ja kerrotaan totuutena, ei ole faktan tarkastelua kestävää. Koulutus on ainoa, mutta aikaa vievä tie, viedä kansaa etäämmälle maailmaa tuhoavista kiihottajista ja salaliittoteoreetikoista. Kiitän luojaani siitä, että olen tiukasti pysynyt päätöksessäni olla erossa sosiaalisesta mediasta koko sen olemassa oloajan.

Löytyy näitä totuuden muuntelijoita ja kiihottajia Suomesta ja Tampereeltakin. Mitenkähän se Tampereen Trump nyt jakselee? Tai toinen totuuden torvi Lassi Kaleva. Pormestariksikin pyrkivä  Vallin on kehunut Trumpia hyväksi jätkäksi. Esikuvakseen hän on siis löytänyt presidentin, joka on mahtaileva, huomionhakuinen, ylemmyydentuntoinen ja röyhkeä. Sekä käyttäytyy ihmisenä sikamaisesti. Lassi puolestaan julkaisi osan II perusuomalaisten vaatimuksista marraskuun talousarviokokouksessa. En viitsi toistaa sen sisältöä, ihmettelen vain sitä, miten hän voi antaa ymmärtää, että muut puolueet vastustaisivat esimerkiksi lähijunaliikennettä ja vain Lassin puolue sitä ajaa. Täydellinen tahallinen väärinymmärrys ja poliittinen ilmaveivi.

Rauhaniemessä on kuollut toistakymmentä vanhusta koronaan. Olen surullinen heidän puolestaan. Tauti on tappava. Tunnen vihaisia tunteita niitä ihmisiä kohtaan, jotka kuulemma somessa vähättelevät korona-viruksen aiheuttamaa uhkaa ihmiselämälle. Syyllisiä pandemiaan haetaan milloin mistäkin. Niin kuin se syyllisyyskysymys ja alkuperä olisivat tässä oleellisia. Virus on nyt täällä ja kaikkialla maapallolla olemassa. Sen ehdoilla mennään ja jatketaan elämäämme. Edelleen näen kaupoissa ja busseissa ilman maskeja juntteja, jotka vähät välittävät muista ihmisistä. Täydellistä trumpismia!

Demaritkin saivat ammuttua kaaderinsa ojennukseen. Koville otti, mutta aate voitti. Näin on käynyt eri riitojen osalta puolueen perustamisesta asti vuodesta 1899. Riita puhdistaa ilmaa ja vie asioita eteenpäin. Tähän haluan uskoa. Jätän nämä kuntavaalit väliin ja vedän henkeä. Politiikkaa en jätä, tulee seuraaviakin vaaleja ja toivottavasi sote-uudistusvaalitkin. Niitä varten on hyvä olla jonkun reservissäkin.

Esa Kanerva