Messias saapui Suomeen


                                                                                                                                  

                                                                                                                       23.2.2019

Halla-aho laskeutui Brysselin lentokoneesta pelastavana enkelinä Suomen kansan pariin julkaisemaan perussuomalaisten ensi huhtikuun eduskuntavaaliohjelman. Työmies Putkosen sanoin, syötti on heitetty ja siitä vaan koukkua nielemään. En tiedä kumman ansiota on, poliittisen suunnittelija Sakari Puiston vai työmies Putkosen, vaaliohjelmassa esiin nostettujen keihäänkärkien ja vaikeitten yhteiskunnallisten asioitten yksinkertaiset ratkaisut. Veikkaan jälkimmäistä ja työnjako on varmaan ollut sen kaltainen, että taloutta ymmärtävä tohtori Puisto kertoi työmies Putkoselle, mitä talouspolitiikka on ja mitä asioita pitäisi nostaa esiin. Putkonen sitten muotoili Puiston ajatukset sellaiseen sanalliseen muotoon, että iskulauseissa velat muuttuvat saataviksi. Putkonen osaa tämän vilpistelyn, raitistuneella entisellä ay-johtajalla tuntuu olevan häpyä kusettaa vaikka omaa äitiään. Tarkastellaanpa vaaliohjelman sisältöä, ei pelkästään sen ulkokuorta ja hauskuuksia.

Perussuomalaisten mielestä julkisen sektorin tehtävät on laitettava tärkeysjärjestykseen. Velkaantuminen on lopetettava ja menot tulee tasapainottaa, eikä tulevia sukupolvia pidä kuormittaa nykyisellä vastuuttomalla politiikalla. Mitä vaatimus julkisten menojen leikkauksista, n. 2 miljardilla vuosittain, merkitsee tavallisen suomalaisen työllisen tai työttömän kannalta? Se tarkoittaa menoleikkauksia sekä kunta- että valtiontasolla. Tai verojen ja maksujen korotuksia.Tampereella on tällä pormestarikaudella yritetty laittaa kaupungin tehtäviä tärkeysjärjestykseen. Jokainen palvelusupistus ja jokainen priorisointi saavat aikaan kansanliikkeen ja äänekästä protestointia. Ehkä tämä on helpompaa valtiontasolla, koska eduskunta on hieman kauempana kuin kaupungin virastotalo. Ihan sama kansalaiselle, mikä taho tekee likaisen työn. Mutta helppoa se ei tule olemaan, joten onnea vaan Halla-aholle!

Velkaantumisen lopettaminen tarkoittaa kansalaisille vyön kiristystä, koska menot tulevaisuudessa tulevat lisääntymään mm. ikärakenteen johdosta. Tässähän tämä Putkosen ilmaveivi juuri on. Vaaliohjelma kertoo mittavista verohelpotuksista. Heille keskeistä on asumisen, energian ja liikenteen verotuksen leikkaaminen. Valtio keräsi pelkästään tieliikenteestä veroja vuonna 2017 noin kahdeksan ja puoli miljardia euroa. Kysyn, millä perussuomalaiset aikovat rahoittaa suomalaisen yhteiskunnan? Siihen eivät riitä muutaman sadan miljoonan euron leikkaukset maahanmuuttajien kotouttamisesta ja vastaanottokuluista. Perussuomalaiset aikovat siis näemmä irtautua leikkausten ohessa Suomen kansainvälisistä pakolaissitoumuksista ja pistää rajat kiinni.

Ilmastonmuutos ei ole mitään, uusiutuva energia ei ole mitään, biopolttoaineet eivät ole mitään, laulavat perussuomalaiset. Tuulimyllytkin saavat kyytiä. Niinköhän tällä politiikalla viennistä ja kansainvälisistä hyvistä suhteista riippuvainen Suomi pärjää? Näitä ilmastotalkoitahan ollaan tekemässä porukalla ja lähes maailmalaajuisesti erästä maailman toisella laidalla olevaa houkkaa lukuun ottamatta. Tavallista kansalaista on toki alkanut pänniin tämä vihreä uhkailu maailmanlopulla ja Putkonen on tietysti ottanut tästä suivaantumisesta kopin.

Keiden tulisi erityisesti pelätä perussuomalaisten vaalivoittoa? Luulisin, että vahvasti työtä ja yrittäjyyttä korostava vaaliohjelma ei tule toteutuessaan kohentamaan tulonsiirtojen varassa elävien ja työttömien asemaa, päinvastoin. Koska julkista taloutta leikataan, valtiolla ei yksinkertaisesti ole varaa muuhun kuin jatkaa Sipilän hallituksen valtion menoleikkauksia. Se on köyhille kylmää kyytiä ja kaikki kansalaiset eivät pysy hevosen kyydissä. Sosiaaliturvaan tulee paineita siltäkin suunnalta, että persut haluavat investoida voimakkaasti liikenneväyliin ja infrahankkeisiin. Hyviä hankkeitahan ne ovat, mutta maksavat miljardeja.

Lopuksi vaaliohjelmaa lukemalla voisi hieman profiloida kohderyhmän, mille Putkonen on sen muokannut. Hän on suomalainen mies, joka käy palkkatyössä. Hän on pieni- tai keskituloinen. Hänellä on mielensä pahoittaja, joka etsii syntipukkia omille ongelmilleen. Kohteeksi sopii hyvin erivärinen ja vähän oudosti pukeutunut maahanmuuttaja. Halla-aho kanavoi kaiken yhteiskunnallisen pahan, köyhyyden ja taloudelliset ongelmat tämän väestöryhmän syyksi. Haureka, ongelman syy, minun, juuri minun, syystä tai toisesta syntyneeseen päivittäiseen turhautumiseeni, on löytynyt. Raiskaavat mutakuonot pois maasta ja Halla-aho valtaan, näin helposti on ratkaistu kaikki minun ja Suomen ongelmat!

Esa Kanerva