Lasta huolestuttaa


 

  

                                                                                                                                       28.2.2019

Lasta pelottaa. Hän kuulee tiedotusvälineistä, että nuori teini Greetta Thunberg soimaa Ruotsin poliittisia päättäjiä 16-vuotiaan elämänkokemuksella ilmastopäättämättömyydestä. Edelleen hän näkee televisiosta jenkkien presidentin tapaavan Pohjois-Korean Kimin. He eivät pääse atomiasioista puusta pitkään. Hän lukee lehdistä, että uusi kylmä sota uhkaa jälleen. Kuusikymmenluvun lapsilla oli pelättävää uhkaavasta Kuuban kriisin täystuhosta. Tämän päivän lapsille ei ydinpommitus tai kylmä sota riitä. Ville Niinistö uhkaa ilmastonmuutoksen lopullisesta helvetistä.

Laukontorin saunakiukaan käryt ovat terveyshaitta, Näsijärveen upotetaan louhetta ja Ruskossa kaadetaan liito-oravan pesäpuita. Tässä on nyt väitteitä paikallisista luonnonsuojelurikoksista. Maailmassa on kautta aikain tehty politiikkaa kärjistysten kautta, myös ilmastokysymyksissä. Pitää olla ”kattaus” ja politiikalla uhkakuvat, jotka uppoavat kansaan. Suomen pitää olla toki esikuvana, myönnän. Meitä on 5,5 miljoonaa ihmistä. Maailmassa on tällä hetkellä YK:n mukaan yli 7 miljardia ihmistä. Palattiinpa me Suomessa kehityksessä ja päästöissä vaikka 1950-luvulle, ei maailmalla ole sen vuoksi toivoa. Mahdollisuutemme vaikuttaa suomalaisina on rajatut. Venäjä paskaa surutta valtakuntaansa ja mm. Itämerta. Murmanskissa lojuvat edelleen atomisukellusveneitten raadot ja tundra sulaa hiilipäästöjen vuoksi. Kiina on pilannut jo pohjavesivarantonsa ja Intia on todella saastunut maa.

Mitä sanoa nuorelle, joka on huolestunut elämästään. Toivoa pitää aina olla, ei tämä maapallo Ville Niinistön toivomuksestakaan ole tuhoutumassa meidän elinaikanamme. Ekologinen systeemi korjaa aina itseään, mitä enemmän se on pielessä, sitä suuremmat korjaustoimenpiteet. Ne taas eivät kohtele tasapuolisesti kaikkia. Toisaalla lämpenee, toisaalla kylmenee.

Kylmä sota kolistelee ovella. Nuorelle vastaisin, että demokratioissa Jussi saattaa pärjätä kerran, mutta sitten Sipilällekin saattaa tulla noutaja. Niin käy Trumpillekin. Jos ei käy, maailman pitää olla huolissaan, rahan valta on ottanut haltuunsa kansanvallan maailman mahdissa.

Esa Kanerva