Huominen lokakuun valtuuston kokous                                                                                                                           21.10.2018


Huomisen maanantain valtuuston kokouksesta lähtiessä taitaa kello lähennellä puolta yötä. Kielen kantoja kutkuttelevia aiheita on käsittelyssä. Itse olen valmistellut puheenvuoroja jo tämän viikon torstaista asti. Aika hioo sanottavaa ja harvoin sanottava onnistuu kertalaakista. Voisihan sitä lörpötellä lonkalta, mitä sylki suuhun tuo, mutta vain harvoilla on sellainen looginen ajattelu ja valmiudet sanoa asiaa, nimenomaan asiaa, etukäteen valmistelematta. Paljon on heitä, jotka käyttävät puheenvuoroja tilastoja varten ja kertaavat jo moneen kertaan monen valtuutetun kertomat asiat.

Yksi tärkeimmistä pykälistä on kaupunginhallituksen vastaus Tarkastuslautakunnan tekemiin havaintoihin vuodelta 2017. Ajattelin kertoa valtuustolle tässä kohtaa Kaupinojan vedenottamon nykytilanteesta. Kaupunginhallituksen vastaus tarkastuslautakunnan tätä aihetta koskevaan kysymykseen on totta kai vähän jälkijättöinen. Hankkeelle kuuluu hyvää, Tampereen Vesi vie itse hanketta eteenpäin ja se etenee.

Toinen tärkeä asia mielestäni on Tarkastuslautakunnan tekemä havainto ikäihmisten vajaaravitsemuksesta hoitolaitoksissa. Sosiaali- ja terveyslautakunnan vastaus ei minua tyydytä. Tosiasiat pitäisi tunnustaa. Ongelman ydinhän on se, että vanhuksia syötäviä käsiä on liian vähän esimerkiksi illoissa.

Sitten toinen tärkeä pykäläkohta on tilinpäätösennuste. Huonolta näyttää, ennuste on 70 miljoonaa euroa pakkaselle. Taseessa riittää pääomia hyviltä vuosilta vielä hetkeksi, mutta sitten tulee pää vetävän käteen. Kaikkia alijäämiä ei voi panna virkamiesten ja päättäjien niskaan, suurin osa kyllä. Verohallinto ei osannut laskea tai ennustaa verokertymää oikein, kilpailukykysopimus aiheutti tappioita verotuloihin, muuttoliike Tampereelle maksaa ja työttömyyskin pysyy yllättävän korkeana.

Aloitteista mielenkiintoisin on hoitajien ruokatauon palauttaminen työajalle. Vanha käytäntö oli se, että hoitajat puraisivat leipäpalat nopeasti työn lomassa ja taas jatkettiin töitä. Ei tullut katkoksia palveluihin. Nyt tulee, kun lähdetään ruokatauolle. Työnantaja purki järjestelmän viime vuonna ja työntekijöitten pettymys oli suuri. Arvatenkin aloitteen menestymisen mahdollisuudet eivät ole suuret. Syytä olisi kuitenkin tehdä uudelleen arviointia.

Palaan kokoukseen tuonnempana, mikäli aihetta ilmenee.

Esa Kanerva