Maanantain valtuusto
Maanantaina on valtuuston kokous. Kaksi isoa asiaa on käsiteltävänä. Tampereen kaupungin Tilakeskuksen yhtiöittäminen ja Hatanpään liittäminen osaksi Sairaanhoitopiiriä. Tilakeskuksen yhtiöittämisestä olen jutun jo kirjoittanut. Hatanpään sairaalan sulauttaminen Sairaanhoitopiiriin on tietenkin iso juttu. Sen tiimoilta kyllä minua kiinnostaa, millä ehdoilla fuusio tehdään. Mehän tiedämme kaupungin saneeranneen sairaalaa, muistaakseni viimeksi 25 miljoonalla eurolla kolmannen vaiheen loppuun saattamiseksi. Laitteet ovat viimeisen päälle ja ne on ostettu kalliilla. Tasearvo kiinteistöille on n. 50 miljoonaa euroa. Minkälaisesta pääomavuokrasta ja käyttövuokrasta Sairaanhoitopiirin kanssa on sovittu?

Ei voi mielestäni olla niin, että tamperelaiset veronmaksajat etukäteen maksavat tulevan Sote- ja Maakuntauudistuksen kuluja etukäteen. Tämä operaatio maksaa 3-5 miljoonaa euro pelkästään titeotekniikan osalta. Tietääkseni ympäristökunnat ovat kieltäytyneet maksamasta mm. ict-järjestelmän muutoksen kuluja. Hakemuksia muutoskuluihin on valtiolle on jätetty. Mikä riski siinä, että vain tamperelaiset ovat maksunaisia?

Annetaanko ilmaiseksi kaikki kalliit, tamperelaisilla maksatetut saneeratut tilat, kalusto ja laitteet, sairaanhoitopiirille. On ehdottoman hyvä, että ei jäädä tuleenmakamaan ja eikä tehdä mitään odotellessa Maakuntauudistusta. Kuka vain lystin maksaaa? Lisäksi pitää huomata hallituksen tekemä päivystysuudistus, joka velvoittaa 24-tuntiseen päivystykseen sairaaloissa, joissa tehdään leikkauksia. Sitä Hatanpäällä nykyisellään ei ole. Oikeastaan ei ole muita vaihtoehtoja muutokselle. Hyvä on se, että on sovittu, että Hatanpäästä muodostetaan oma itsenäinen tuotantoalue. Se voi jatkaa samanlaisessa Hatanpään hyvässä "hengessä".

Seutuyhteistyötä kannatan lämpimästi. Sen sijaan minusta on röyhkeätä trumpismia asettaa oman kunnan intressit lyhytnäköisesti kokonaisuutta tärkeimmiksi. Ei se Kangasala pärjää ilman Tamperetta, vaikka sillä komea Kangasala-talo onkin!

Esa Kanerva