Kotihoitajan arjesta entistä raskaampaa 6.5.2015
Tampereen
kaupunki suunnittelee Kotihoidossa työskentelevien työsidonnaisuuden
pidentämistä 2,5 tunnilla viikossa. Muutos perustuu työaikamuodon vaihtamisesta
jaksotyöstä yleistyöaikaan.
Jaksotyö
on mahdollistanut pikaisen aterioinnin tai eväsleipien puraisun työtehtävien
ohessa tai lomassa. Yleistyöajassa joudutaan pitämään omalla ajalla kesken
päivän 30 minuutin ruokatauko.
Välittömän
hoitotyön osuus eli se, mitä tehdään vanhusten luona, on nyt n. 55 %. Muu
työaika kuluu matkoihin siirtymiseen paikasta toiseen ja annetun hoidon
dokumentointiin, palveluiden järjestelyihin, hakemusten tekoon ja jne.
Kotihoitaja tekee työtä minuuttiaikataululla ja yhä useammin käynnit kestävät
alle 15 minuuttia.
Suunniteltu
työaikaheikennys on kokonaan kotihoidon asiakkailta pois. Matka-aika kävellään viimeisen asiakkaan
luota ennen ruokataukoa mahdolliseen sosiaalitilaan, puhelin kytketään pois
päältä ja keskitytään syömiseen. Tuota työpäivän rytmin keskeyttävää
edestakaista matka-aikaa, joka voi hyvinkin olla yhteensä 30 minuuttia, ei
tultane korvaamaan kotihoidolle lisäresursseina. Näin ollen välittömän hoidon
osuuden myönteinen kehitys taittuu ja asiakkaan luona vietetty aika vähenee
entisestään.
Ruokatauko
ei työntekijän näkökulmasta tarkoita lämmintä työpaikkalounasta. Työnantajan
mielestä sillä ei ole merkitystä, onko työpaikan läheisyydessä työnantajan
järjestämää ruokailumahdollisuutta tai työpaikkaruokailua, onko lähistöllä
ruokailupaikkoja tai ehtiikö henkilö kotiin ruokailemaan. Tauko tulee vain
pitää vaikka Teiskon perillä keskellä metsää.
Eri
asia on sitten se, ehditäänkö näitä taukoja ylipäätään pitää. Kun kotihoitaja
soittaa jollekin ambulanssin, se sotkee koko päivän aikataulun. Tällöin
ruokatauko muuttuu päivittäiseksi ylityöksi. Se lisää kustannuksia.
Työajan
muutos vaatii koko työajan uudelleen organisointia. Jaksotyössä työvuorojen
väliin riitti 9 tunnin lepoaika, mutta nyt yleistyöajassa vuorojen väliin tulee
jäädä 11 tuntia. Työaikalain kanssa tulee ongelmia, mikäli illassa oleva
työntekijä tekee ylimääräistä ja aamulla odottaa kuuden vuoro.
Suunnitellut
kotihoidon ja asumispalveluiden yhteistyöstä ja työntekijöiden joustavasta
siirtymisestä sekä työkierrosta vaikeutuvat, koska työntekijät olisivat eri
työaikajärjestelmissä.
Kotihoidossa
työntekijän ruokailu tulisi edelleen sallia joustavasti työajan lomassa.
Ruokailutauon pitäminen työajan ulkopuolella voitaisiin sallia työntekijän
toiveesta. Yleistyöaika järjestelmänä ei aseta esteitä tällaiseen järjestelyyn.
Ihailtavasta
markkinoinnista huolimatta työntekijät eivät ole vastaanottamassa
muutosesitystä hienona henkilökohtaisen oikeutena, vaan käytännön toiminnan
kannalta hankalasti toteutettavana asiana ja kustannuksia nostavana.
Alalle,
josta valtakunnallisesti poistuu 20 työntekijää joka viikko eivätkä nuoret
halua hakeutua kotihoitoon töihin, tarvittaisiin mieluiten motivaattoreita kuin
kapuloita työntekijöitten rattaisiin.
Esa
Kanerva