Huomenna valittavan Sdp:n uuden puheenjohtajan etunimi alkaa A:LLa

                                                                                                                                             31.8.2023

Viime blogissa mainitsemiini aiheisiin palaan myöhemmin. Demareitten puoluekokous alkaa huomenna Jyväskylässä. Osallistun siihen yhtenä pirkanmaalaisena puoluekokousedustajana. Huomenna perjantaina tiedämme myös uuden puheenjohtajan nimen. Olen aiemmin kertonut veikkaukseni ja tulevan puheenjohtajan etunimi alkaa todennäköisesti A:lla.

Kisan voittajan ei tule olemaan helppoa löytää paikkaansa, saada laajaa, ehdotonta luottamusta erityisesti puolue-eliitissä ja profiloitua selkeäksi puolueen johtajaksi erityisen vahvan ja karismaattisen puheenjohtajan jälkeen. On kiinnostavaa nähdä, miten toinen ehdokas Krista Kiuru astuu ulos mielipiteineen valinnan jälkeen. Mikä on hänen tähtäin politiikassa ja puolueessa. Mikä on palkinto puheenjohtajakisaan lähdöstä, sillä riskillä, että todennäköisesti tulee häviämään. Kokeneena poliitikkona hän toki tämän tilanteen on tunnistanut.

Puoluesihteeri valitaan seuraavana päivänä puoli kymmenen aikaan. On neljä ehdokasta ympäri Suomea. Osaavia ja melko tasavertaisia tyyppejä kaikki. Puoluesihteerin rooli on nykyisin vastata toimistopäällikkönä puoluetoimiston johdosta. Entisten aikojen suuria kaikelle kansalle tuttuja esiintyjiä ei enää ole. Se on vahinko, puolueilla tarvitsisi olla vähintäänkin kaksi puhuvaa päätä, jottei kaikki tiedottaminen ja esiintyminen kasaantuisi puheenjohtajalle. Se on epäinhimillistä. Mielestäni Pirkanmaalta on hyvä ehdokas, Kaisa Vatanen. Haastatteluissa ylsi parhaimmistoon Lapin mies, Mikkel Näkkäläjärvi. Sujuvasanaisella, hyvällä esiintyjällä riittää myös poliittista kokemusta.

Tungosta on puolueen varapuheenjohtajistoon, neljä ehdokasta on tarjolla, kolme on paikkaa, yksi ehdokas putoaa pois. Pirkanmaa tarjoaa varapuheenjohtajistoon Ilmari Nurmista. Niina Malm ja Matias Mäkynen pyrkivät jatkoon ja päässevät. Mielenkiintoista on nähdä Nasima Rezmyarin pärjääminen, hän rikkoo lasikattoja. Maahanmuuttajanaisena hän olisi tietysti ensimmäinen puoluejohdossa.

Puoluevaltuuston puheenjohtajan paikka on merkittävä. Tarjolla siihen on turkulainen apulaispormestari Pia Elo ja ent. ministeri Ville Skinnari Lahdesta. Kummatkin ovat loistavia ehdokkaita. Mietin kuitenkin jatkuvuutta. Puoluejohto uudistuu näillä näkymin aika lailla. Kuunnellaan nyt lopulliset esiintymiset ja päätetään vasta sitten nimestä.

Puoluehallitukseen on pyrkyä ja väkeä ehdolla. Pirkanmaalta on ehdolla Lauri Lyly ja Taru Tolvanen Pirkkalasta. Veikkaan Laurin menevän läpi ja riippuu sitten Ilmarin varapuheenjohtajuudesta, riittääkö tältä seudulta tilaa toiselle jäsenelle puoluejohtoon.

Poliittista linjanvetopuhetta odottelen innolla uudelta puheenjohtajalta. Tuntuisi kovin helpolta lytätä vain hallituksen ehdotuksia kelvottomiksi. Haluan kuulla vaihtoehtoisia linjauksia hallitusohjelmalle. Tässä tilanteessa on vielä mahdollista paikata ennen vaaleja äänestäjille esitettyä puolueen epäselvää talouspoliittista vaihtoehtoa talouden kuntoon saattamiseksi.

Kommentoin blogissani paikan päältä lyhyin jutuin tunnelmia ja poliittisia nostoja.

Terveisin Esa Kanerva