Terveiset Jyväskylästä

 

                                                                                                                  1.9.2023

Istun puoluekokouksessa  Jyväskylässä. Paikalla on n. 1000 ihmistä, 484 varsinaista puoluekokousedustajaa, puoluetoimistoväkeä, seuraajia ja mediaa. Niin kuin tapoihin kuuluu, tilaisuus avattiin arvokkaasti musiikkiesityksillä.

Istuva puheenjohtaja Sanna Marin ja paikkansa jättävä puoluesihteeri Antton Rönnholm kukitettiin. Sanna Marin piti läksiäispuheen. Iltapäivälehdet eivät tosin sitä paljon noteeranneet. Tiedotustilaisuuden peruminen vei niitten kaiken huomion. Marin kertasi viime hallituksen menestystarinaa. Onnistumisia riitti esiopetuksen maksuttomuudesta seksuaalirikoslain uudistamiseen. Tämä kaikki tehtiin koronan ja Ukrainan sodan varjossa. Hallitus oli mukana ohjaamassa Suomea Natoon. Ukrainaa tuettiin miljardeittain. Hän totesi lopuksi, että päätöksenteon arvot ovat tärkeitä. Leikkausten perusteleminen välttämättömyydellä on myös arvovalinta.

Sitten käsiteltiin poliittista ohjelmaa. Varapuheenjohtaja Niina Malm korosti työn merkitystä hyvinvointiyhteiskunnan peruspilarina. Työn tulee perustua sopimusyhteiskuntaan ja työntekijöiden oikeuksiin. Järjestäytymisoikeus on perustuslaillinen oikeus. Työnkin näkökulmasta ympäristö- ja ilmastoasiat ovat avainkysymyksiä. Hiilineutralius takaa osaltaan hyvinvoinnin ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden. Suunnan on oltava kohti kiertotalousyhteiskuntaa.

Ville Skinnari kertoi omassa osuudessaan, että ohjelmatyö on puoluetoiminnan ydintä. Ilmastokunnianhimon tavoitteiden pitää olla vuodessa 2035. Suomelaiset voivat olla ylpeitä omasta osaamisestaan. Mutta olemmeko enää maailman onnellisin kansa? Voiko viennin edistämistä tehdä ministeri, jonka mielipiteet ovat syrjiviä. Tärkeintä on kansallinen yhtenäisyys. Se luo turvallisuutta. Demokratian kannalta Suomi on vähiten hauras valtio. Maailman ihmisistä vain 30 prosenttia asuu demokratioissa. Onneksi naisten poliittinen osallistuminen on lisääntynyt. Koulutuksella, digitaalisilla ratkaisuilla ja puhtaalla energialla pärjäämme.

Matias Mäkynen oli huolissaan eriarvoistumisesta. Kohtuullisten tuloerojen yhteiskunnat ovat vakaita ja menestyviä. Hän korosti ennakoivasti työllistävää talouspolitiikkaa. Verotuksella rahoitetaan julkiset palvelut. Sen tehtävänä on myös tasata tuloja ja ohjata resursseja. Kaupungistuminen on selvää, sen rinnalla on kuitenkin pidettävä huolta alueista. Alueelliset vahvuudet on muistettava. Monipuolinen teollisuus on Suomen vahvuus myös 2030:lla. Tällä poliittisella ohjelmalla mittaamme omien tavoitteidemme kunnianhimon.

Komissaari Jutta Urpilainen esittäytyi selvästi presidenttiehdokkaana. Eurooppalaiset arvot ovat Suomen suunta. Ihmisoikeudet ja vastuu lähimmäisistä kunniaan. Olemme osa länttä ja EU:n sisämarkkinat ovat meille erittäin tärkeät. Jotkut flirttailevat EU-erolla, päinvastoin Suomen tulee työskennellä vahvan Euroopan puolesta. Tällä hetkellä harjoitetaan luottamusta horjuttavaa politiikkaa. Suomi kaipaa arvopohjaista ulkopolitiikkaa.

Puoluesihteeri Rönnholm totesi poliittisen ilmapiirin olevan toksinen. Hallituspuolueet ovat sulkeutuneet omiin kupliinsa. Kullakin on omat faktat ja totuudet. Missä ovat tämän päivän utopiat? Haikaillaanko menneisyyttä? Uskokaamme, että huomenna on paremmin kuin tänään.

Puoluejohtajan vaalia ja äänestystä odotellessa klo17, terveisin Esa Kanerva