Mitä sanoisi vaalituloksesta?

 

                                                                                                         5.4.2023

Vaaleista on kulunut muutama päivä ja lopputuloksen suhteen on ehtinyt vetää henkeä. Hetki sitten Sanna Marin ilmoitti luopuvansa puolueen puheenjohtajuudesta. Kirjoittelen muutaman rivin omia tuntojani.

Pia pääsi yli neljällä tuhannella äänellä eduskuntaan, kelpo tulos. Edellisiin vaaleihin verraten pudotusta tuli äänimäärässä. Paikka ei ollut kuitenkaan uhattuna missään vaiheessa, ero seuraavaan oli pari tuhatta ääntä. Niin putosi kaikkien muidenkin tunnettujen ehdokkaiden Sannan korjatessa potin. Kuusi eduskuntapaikkaa Pirkanmaalle on historiallinen. Pian työ eduskunnassa jatkuu, nyt jo kahdeksannella kaudella.

Politiikan kentällä tulee tapahtumaan muutos. Vaikka Sdp kasvatti kannatustaan ja sai valtakunnallisesti 3 lisäpaikkaa, se ei riittänyt. Kokoomus voitti vielä enemmän. Ja perussuomalaiset tulivat kakkoseksi. Orpo lähtee ensimmäiseksi hallitustunnustelijaksi. Veikkaan Sipilän vuoden 2015 hallituksen näköistä pohjaa.

Sdp lähti vaaleihin puhumaan hyvinvoinnista, osaamisesta, kestävästä kasvusta ja turvallisesta tulevaisuudesta. Tämä viesti sai kannatusta, muttei riittävän paljon. Kova talouslinja ja Kokoomuksen lupaama talousreformi sai kansalaisilta kovan kannatuksen. Mitä se sitten kunkin arkeen merkitsee, nähdään tulevan neljän vuoden aikana. Entisenä kaupunginvaltuutettuna ole erityisen huolestunut kunnista ja niitten valtionosuuksien indeksileikkauksista. Ne iskevät juuri kuntien peruspalveluihin, lasten varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen.

Oletan, että juuri maaliin saatu sote-uudistus muovataan uuteen uskoon. Keskusta on tuskin asioitten jarruna. Ensinnäkin puututaan maakuntien määrään, elinkelvottoman pienet lakkautetaan ja yhdistetään isompiin. Marinin veikkaamat henkilöstövähennykset voivat toteutua, ainakin maakuntien keskijohto saavat olla varpaillaan.

Sannan siirtyminen johdosta piirun verran syrjään, on kunniakas päätös! Arvostan, kukaan ei korvaamaton ja eikä itseään kannata työllä tappaa. Hänellä on tulevaisuus edessään, minkälainen, haluaisin sen ilolla nähdä.

Esa Kanerva