Kenestä SDP:n puheenjohtaja?

                                                                                                                                  12.4.2023

Demareilla on edessään puheenjohtajan valinta. Tehtävä ei ole helppo, koska Marinin päätös vetäytyä oli nopea ja yhtäkkinen. Toisaalta valovoimaisen puheenjohtajan jättämä aukko on iso. SDP:llä on ammattitaitoisia ja puheenjohtajan mitat täyttäviä poliitikkoja useita. Nykyään ei kuitenkaan enää riitä, että osaa hommansa, pitää olla henkilökohtaista karismaa ja myyvää persoonallisuutta. Esillä on ollut monia nimiä alkaen Tytti Tuppuraisesta Mäkysen kautta Timo Harakkaan. Kehen päädytään?

Nimiä putkahtelee esiin tasaiseen tahtiin, ehdokkaiden omina ulostuloina ja lehdistön kaivamina. Järjestöväki käy kuumana. Tämä on juuri sitä vaihetta, että puolueväki arvioi ehdokkaita, hakee asemia ja kumppaneita ehdokkaansa taakse. Oikeastaan koko puheenjohtajan valintaprosessi perustuu tähän vaiheeseen. Demarikoneisto seuloo, jauhaa ja valikoi ehdokkaita. Kuka sieltä kiillotettuna ja valittuna putkahtaa esiin, on voittaja.

Viime valinnassa Antti Lindtman jäi kakkoseksi. Janottaisiko vanha suola nyt. Hän itse ei ole ilmoittautunut kisaan mukaan. Kertonut päätöksen kypsyvän parin viikon sisään. Demariryhmänjohtajaksi hänet jo valittiin. Luulen keksineeni puheenjohtajakilvan voittajan, se on hän. Monikymmenvuotinen järjestöväen tuntemus ja kokemus niin kunta- kuin valtionpolitiikassa takaa kannatusta monesta suunnasta. Pankkivaliokunnan jäsenyys tuo ymmärrystä julkisen talouden tilaan, on monesti toiminut puolueessa tasapainottavana tekijänä rauhallisen luonteensa vuoksi ja pitkäaikainen eduskuntaryhmän puheenjohtajuus ovat meriittejä, joita on vaikea ohittaa.

Puolueyhdistyksillä on mahdollisuus esittää puolueen puheenjohtajaehdokkaita. Arvelen, että Antti Lindtman on Toveriseuran ehdotus.

Esa Kanerva