Kansanedustajaehdokkaan päivä

 

                                                                                                      22.3.2023

Eletään tiistaipäivää ennen ennakkoäänestystä. Aamu on valjennut puolipilvisenä ja sisältä silmäiltynä voisi olettaa ulkolämpötilan olevan lämpimämpikin kuin todellisuudessa. Pakkasella ei olla kuin miinus kaksi astetta. Kylmä puhuri kuitenkin iskee luihin ja ytimiin. Olen aamusta lähdössä Hervannasta kansanedustajaehdokkaan Pia Viitasen kanssa kohti Lielahden Prismaa. Nämä lähdöt alkavat olla jo rutiinia, niin monta lähtöä on maaliskuussa jo tehty. Ilman sydämen paloa ja vahvaa intoa ehdokas tuskin jaksaisi tällaista kierrostahtia pitää.

Aamu ensimmäiset kohtaamiset tapahtuvat Lielahden Prisman etuovien edustalla. Standit, vaalimateriaalit ja tarjottavat on rahdattu paikalle sitä aikaisemmin. Rekvisiittaa ja tarjottavaa on monen laista, namuja, tulitikkuja, poletteja, teepusseja, purkkaa ja käteen jaettavia esitteitä. Ohikulkijoiden huomio on kiinnitettävä alkuun jollakin tarjottavalla. Itse ehdokkaalla on niin paljon tunnettuutta, että moni haluaa jäädä juttusille kansanedustajan nähdessään. Avustajien pitää tarjoutua keskusteluun, vaikka tervehtimällä ja karkkia tarjoamalla. Yhdentoista maissa kaupassa kävijöitä on harvakseltaan. Yhden hauskan muiston saan yhdeltä herralta. Hän antaa minulle itsensä tekemän vaalimainoksen, jossa luki suurin piirtein näin:” Jos pääministeriksi haluat keski-ikäisen turkulaisen konservatiivisen setämiehen, äänestä Kokoomusta. Jos haluat nuoren, dynaamisen ja huipputaitavan pirkanmaalaisen naisen, äänestä demareita!”. Ilahdun suuresti käteen ojennetusta lapusta!

Käymme pikaisella lounaalla Tapolan mustamakkarabaarissa. Suosittelen, kuuma mustis maistui hyvältä ja on täyttävää. Kysyin tauolla ehdokkaalta, mistä hän on keskustellut ihmisten kanssa? Pia vastaa, että kyllä se arjen huolet, mistä halutaan kertoa. Kun eläke ei riitä lääkkeisiin, vuokraan ja maksuihin. Se on ihan ykkösjuttu, kakkosena tulee energian hinta ja ruoan hinnan nousu. Hallitus on tullut jo vastaan monin keinoin, se ei näköjään ole kyllin kaikille. Kauhistuttaa ajatus kokoomuslaisesta Kokoomuksen 6 miljardin euron leikkauslistasta tulevalla hallituskaudella. Miten näiden ihmisten käy?

Jatkamme matkaa Turtolan City-Marketille. Aurinkokin on alkanut välistä paistella eikä ole niin hirveän kylmän tuntuista kuin aamulla. Iloitsemme Pian hyvälle paikalle sijoitetusta valomainoksesta kaupan edustalla. Ehdokas ei itse pysty vaikuttamaan mainostensa sijoitteluun, tuuria sattui nyt olemaan. Turtolan City-Market  on oikein hyvä paikka asiakasmäärien suhteen näin keskipäivälläkin. Jutustelijoita riittää ja mainoksia menee kaupaksi. Moni kertoo tunteneensa ja äänestäneensä Piaa jo vuosia. Iloitsen näistä kommentista erityisesti. Tänä päivänä ei ole tullut vielä yhtään tylyä palautetta eikä sadattelua. Näihinkin täytyy tottua eikä ottaa henkilökohtaisesti. Jokaisella on joskus huono päivänsä. Tietysti aina toivoo hyviä käytöstapoja, ollaanhan tässä myös demokratian asialla. Kansalta sentään kysytään mielipidettä joka neljäs vuosi toisin kuin esimerkiksi itänaapurissa. Saan arkisia toiveita ehdokkaalle vietäväksi terveisinä. Esimerkiksi postilaatikoita vanhuksia varten Kelan toimistoihin. Tai parempaa jalkakäytävien hoitoa. Otan viestin vastaan, onhan Pia kaupunginvaltuutettukin.

Sitten siirrymme Linnainmaan Prismalle. Kaupan etuovien tienoo on jotenkin tuulelta suojainen paikka ja asiakkaiden kanssa seurustellessa ei tule kylmäkään. Vaatteita toki on päällä kuin michelinrengasukolla monta vaatekertaa. Koskaan vaatteita ei ole ollut liikaa. Tähän aikaan kello yhden ja viidentoista välillä asiakasvirrat on melko harvalukuisia. Joten on yllättävänkin hiljaista, ihmisiä menee toki kauppaan tasaisesti. Pia käy pitkiä keskusteluja ja moni on tullut ihan varta vasten huolineen kansanedustajan juttusille. Viitaska kertoo tykkäävänsä keskustella ihmisten kanssa ja se käy häneltä luonnostaan. Saa siitä myös motivaatiota ja eväitä hoitaa kansanedustajan hommaa hyvin ja sormi ihmisten arjessa. Olemme paikalla toista tuntia. Sitten silpasemme kahvit, vähän lämmittelemme ja matka jatkuu kohti Koiviston kylän Prismaa.

Sää alkaa mennä sateisempaan suuntaan ja alkaa satelemaan veden sekaista lunta. Mainostelineet taas pystyyn ja kaupan ovien edustalle passiin. Päivän viimeinen koitos alkaa ja ainakin minua alkaa jaloissa painaa. Tietysti koko päivän ulkona oleminen alkaa tuntua ”raitisilmamyrkytyksenä.” Neljän jälkeen ohikulkijoiden ilmeestä ja vauhdista voi päätellä, että kaikilla on kiire kotiin syömään ostosten jälkeen. Ei ehditä jäämään keskustelemaan ja ohi mennen otetaan kiireellä esite ja namu mukaan. Esitekauppa kuitenkin käy ja väkeä riittää. On tärkeätä näkyä ennen ennakkoäänestystä, joka alkaa huomenna. Tämäkin Prisma toimii seuraavana päivänä ennakkoäänestyspaikkana, joten vaalimainonta on tietysti äänestyspaikkojen lähellä kielletty.

Päivä päättyy ennen kello kahdeksaatoista. Ihmettelen ehdokkaan turnauskestävyyttä. Ja ymmärrän, ettei demokratiaa toteuteta helpolla, jos mielii päästä kansanedustajaksi. Se vaatii ainakin tahtoa, halua, henkistä kestävyyttä, vuorovaikutustaitoja, tietoa, osaamista, hyvää fysiikkaa ja jonkin verran rahaakin. Jos ehdokkaalla ei ole aikaisemmin mainittuja ominaisuuksia, pelkällä rahalla Arkadian mäen portit eivät aukea!

Terveisin Esa Kanerva