Tuulien haistelua

                                                                                                                                          15.11.2021

Vapaus edellyttää velvollisuuksia. Lassi Kaleva yrittää Tamperelaisen kolumnissaan 13.11.-21 perustella rokotuskielteisyyttään. Perustuslaki velvoittaa suojelemaan kaikkia kansalaisia. Lassi Kaleva hakee kolumnissaan useita syitä karttaa rokotevelvollisuutta.

Jos tarvitaan kolme rokotetta, tekeekö se toimenpiteestä huonon? Hän kysyy, ovatko perustuslailliset oikeudet voimassa vain silloin, kun meillä on voimassa oleva koronapassi? Kaikki oikeudet ovat voimassa rokotusten jälkeen. Mikäli ei halua rokottautua, tekee itse päätöksen omista oikeuksistaan.

Rokotusten haittavaikutukset ovat hyötyyn nähden siedettävät. Jos yhdeksänkymmentä prosenttia hyötyy jollakin tavalla rokotuksesta, rokottaman ravintolan ulkopuolelle jääminen on järkeen käypää. Hoitajapulan kanssa covid-rokotuksilla ei ole mitään tekemistä. Alaa vaihdetaan, jos vaihdetaan, enimmäkseen turhautumisen tunteesta ja uhoamisen halusta.

Yhteiskunnassahamme tapahtuu paljon itsemääräämisoikeuden ulkopuolella olevia velvollisuuksia. Maan puolustaminen on velvollisuus ja tarttuvia muitakin tauteja vastaan on pakko ottaa rokotteita. Ei rokotevelvollisuus jaa kansalaisia eri kasteihin eikä syrjäytä ketään. Pikemminkin kysymys on Lassin tuulien haistelusta ja mielipiteitten kosiskelusta.

Esa Kanerva