Minustako kuntapoliitikko?

                                                                                                                                            16.2.2021

Puolueet soittelevat sopivan ammatin, verkostoja ja tunnettuutta omaavien ihmisten perään. Heitä houkutellaan puolueen ehdokkaaksi lupaamalla valtaa ja näkyviä paikkoja kunnan elimissä. On luonnollista, että pikkuisenkin itseihailuun taipuvainen ihminen kokee pyynnön ja imartelun itsetuntoaan hivelevänä. On mukavaa kertoa ympäriinsä minua pyydetyn kuntavaaliehdokkaaksi. Oikein puolueen kunnallisjärjestön puheenjohtaja soitti ja kertoi minun hyvistä mahdollisuuksistani tulla valituksi. Minulla kun on jo noita verkostoja urheilupiireihin ja Marttoihin. Moni tarttuu koukkuun sen kummemmin asiaa miettimättä. Pitäisi ainakin pohtia, mitkä ovat ne minun todelliset ja henkilökohtaiset motiivini ehdokkuudelle. Ei riitä halu saada kunnioitettu titteli, kaupunginvaltuutettu, sen kannustavuus haihtuu alkumetreillä valtuutetun työn arjen kohdatessa.

Valtuutetun työ vaatii paljon. On annettava omaa työpanostaan ja uhrattava vapaa-aikaansa. Kenellä ei ole tähän halua tai mahdollisuutta, on turha ryhtyä tähän hommaan. Ja vaaditaan myös harjaantuneita takapuolilihaksia ja kirkasta ajatuksenjuoksua vielä 12 tunnin istumisen jälkeen. Kulissityö varsinaisen päätöksenteon ulkopuolella on arkista puurtamista ja vääntämistä.

Vaaditaan vakaata uskoa ja ideologisia arvoja tekemisensä ympärille. Arvot helpottavat päätösten oikeellisuuden arviointia. Jos vain omat tavoitteet ohjaavat valtuutettua oikean ja väärän arvioinnissa, käy se ajan mittaan hyvin raskaaksi. Jokainen päätös on punnittava aina erikseen ja yritettävä ryhmässä ajaa läpi omaa agendaa.

Olen varmaan aikaisemminkin todennut, että kyllä poliitikon työ vaatii omanlaisensa persoonallisuuden. On oltava taipuisa niska ja on kyettävä kumartamaan sekä oikealle että vasemmalle. Oletteko koskaan poliitikon olevan jyrkästi eri mieltä kanssasi? Väistöjä ja ohipuhumista olen kyllä tavannut. Suoraan puhujille käy yleensä huonosti.

Valta kiehtoo ja palkitsee. On hienoa kuulua ns. päättäjiin, näin olettaisin kuviteltavan Olen henkilökohtaisesti kokenut yksittäisen valtuutetun mahdollisuudet vaikuttaa rajallisiksi, mutta toisaalta mahdollisuudet vaikuttaa ovat olemassa. Riippuu vain omista kyvyistäsi ja tiedonhallinnasta käsiteltävässä asiassa. Kuntalaisten aika yleinen käsitys päätöksenteon monimutkaisuudesta on harhaa. Paljon edetään virkamiesten valmistelun perusteella ja viilaukset tekevät poliitikot. Poliitikolta vaaditaan enemmän sosiaalista älykkyyttä kuin muuta hoksnokkaa.

Ryhtykää ehdokkaaksi! Pitää muistaa vain muutamia perusvaatimuksia valtuustoon läpipääsemiseksi. Vaalityötä ei polkaista menestykseen muutamassa kuukaudessa. Taustaa pitää olla vuosia, oli se sitten järjestötyötä, ennestään saatua näkyvyyttä vaikkapa urheillessa tai julkisuussa paistatteleva ammatti. Rahaakin pitää olla, lehti- ja radiomainokset maksavat, ja paljon. Omiin motiiveihin olisi syytä tutustua. Arki tulee nopeasti sen valtuutetuksi valinnan jälkeen. Jaksanko panostaa omaa osaamistani kuntalaisten hyväksi? Mitä läheiseni ja perheeni ovat mieltä vapaa-ajan käytöstäni yhteisten asioitten hyväksi? Pohdittuasia näitä asioita, saatuasi itseltäsi ja lähipiiriltäsi myönteisen vastauksen, vastaa politrukille kyllä.

Esa Kanerva