Voi Lassi, Lassi, mitä puhut!

                                                                                                        18.12.2020

Satuin sivukorvallani kuulemaan Lassi Kalevan pauhaavan radiomainoksessa. Mitä se mies oikein puhuu, höristelin kuuloa-aistiani? Veroprosentti alas, ilmastonmuutos on peruutettu, liharuuat on viety lasten ja vanhusten suusta, autoilu on kielletty kaupungin keskustassa ja tietulleja aletaan kerätä. Nämä aiheet ainakin mainoksesta ehdin poimia ja ihmettelin. Ei voi olla totta! Mistä generaattorista mies keksii tällaista höpötystä? ”Vastustimme liharuokien viemistä vanhusten aterioista”. Nyt herää kysymys, miten mies ja puolue voi sellaista vastustaa, jota ei valtuustossa ole edes päätetty! Mutta Lassi puhuu mitä puhuu ja muut tulevat säkkinä perässä.

Kysymys on varmaan vihreän valtuutetun aloitteesta, siis aloitteesta, josta on virstojen matka varsinaiseen päätöksentekoon, jos ollenkaan. Yleensä aloitteet eivät johda muualle kuin arkiston aarteisiin. Aloitteessa ehdotettiin, että "Tampereen kaupunki ottaa tavoitteeksi vähentää neljänneksellä liha- ja maitotuotteiden kulutusta päiväkodeissa ja kouluissa vuoteen 2025 mennessä”. Tarkoittaako tämä Lassi siis sitä, että vanhuksille tai lapsille ei tarjottaisi liharuokia. Ja että te vastustitte tätä pontta! Kyllä kansansuosiota saa kalastella, muttei valehtelemalla.

Ehdotitte veroprosentin laskua talousarviokokouksessa. Näin sinä, Lassi, radio Musassa kerroit. Luit ryhmäpuheenvuorossasi koko perussuomalaisten vaaliohjelman ja venytit kokousta. Ryhmänne on ollut mukana valtuustokaudella miettimässä säästöohjelmia, tiedätte ja tunnette varmaan tuskan ja rahan puutteen. Kuinka vaikeata on karsia olemassa olevaa palveluverkkoa ja palvelutarjontaa. Lähditte nostelemaan veroprosentin noston yhteydessä pormestarikoalitiosta silloin, kun piti kantaa vastuuta kuntalaisten palveluista.                                                                           

Ehdotuksenne oli, että säästetään ratikasta ja muista investoinneista. Siis ratikan tekeminen olisi tullut keskeyttää ja homekouluja ei olisi saanut laittaa kuntoon. Niinkö? Nyt sinun mukaan kansalaisten ostovoimaa olisi lisättävä nykyisessä taloudellisessa korona-ahdingossakin veronalennuksin. Kyllä se minullekin sopii, jos keksit ja kerrot, kuka tai miten kaupungin palvelutuotannon kulut maksetaan ihan oikeasti eikä silmänkääntötempuilla. Tiedät varsin hyvin, että investoinnit ja käyttötalous ovat eri asioita. Valtion tukilirut on heruteltu ensi vuonna ja sitten ollaan omillaan. Kyllä sinä Lassi tämän ymmärrät, taidat vain puhua lämpimiksesi. Lapsen lapseni sanoo joskus tarinoistani, että ”ukki huijaa”. Niin taitaa Lassikin tehdä.

Tampere valmistelee keskustaan uutta 1300 sadalle autolle tarkoitettua autopaikkaa. Kunkun parkin kaava etenee ja valmistunee kohtuullisen nopeasti. Tosin autopaikat ovat maan alla. Ei sen luulisi haittaavan tai estävän keskustaan ajoa. Tunneli rakennettiin henkilöautoille ja Ratapihankadun oikaisu on maksanut miljoonia autoilun hyväksi. Pormestariohjelman mukaan, keskustaan on päästävä kaikin tavoin, myös henkilöautolla. En ymmärrä, mistä Lassi on saanut päähänsä tämän, ettei keskustaan päästettäisi henkilöautoja? Kun aikansa haistelee tuulia, niin onhan tämä väite kansaan menevä ja puhutteleva vaalitäky. Suomalainen mies ottaa autoiluun liittyvät asiat tunteella ja perussuomalaisten politiikka on tunnepolitiikkaa, jota ei kannata haastaa järkitodisteilla. Ei tässäkään asiassa kannattaisi unohtaa tosiasioita ja syöttää pajunköyttä. Toistan, että tässäkin asiassa Lassi vastustaa sellaista asiaa, jota ei ole olemassa.

Hallitusohjelmassa on maininta ruuhkamaksuista. Ennen kuin se tulee lakina ulos, se menee vielä monen mankelin lävitse Eduskunnasta alkaen. Mutta Lassi ehti jo ilmoittaa totuuden torvena, että he vastustavat Tampereen tietulleja. Ajattelen, että lakia ruuhkamaksuista saadaan odotella yhtä kauan kuin lakia alkoholiveron alentamisesta. Jos laki sitten tulisi voimaan, kaupunginvaltuustohan sen sitten lopullisesti päättäisi. Haluaisin nähdä se valtuuston, joka siitä päättäisi. Poliittiseen vihreään vallankumoukseen saattaa kulua aika monta vuodenkiertoa tai niin kuin vallankumouksille toisinaan käy, se tussahtaa mahdottomuuteensa. Onhan se hyvä, että Lassi vastustaa jo etukäteen kaikkea mahdollista ja mahdotonta, ei voi kukaan syyttää, etteikö olisi ollut aloitteellinen. No, poliittinen vaalitäkyhän tämä on, hohhoijaa, eihän kukaan vaan mene vipuun! Muistakaa, että Lassi on aikaansa edellä vastustamisessa ja muovaa todellisuutta mieleisekseen.

Ilmastonmuutokseen ei tarvitse reagoida, koska Lassi niin tahtoo. Voiko pöljempää puhetta enää kuulla. Tamperelaisten tehtaitten piipuista tulee puhtaampaa savua kuin kiinalaisten. Kielikuvalla Lassi pelottelee suomalaisen teollisuuden siirtyvän Kiinaan, jossa on saastuttavaa teollisuutta. Mutta nyt kun Kiinakin haluaa vähentää päästöjään ja pyrkiä hiilettömään maailmaan, miten nyt suu pannaan. Lassi ei halua Suomen ja varsinkaan Tampereen olevan mukana ilmastonmuutoksen torjunnassa ja uuden teknologian kehittämisen aallonharjalla. Ehdotan Lassi, että teet takinkäännön nopeasti tässä asiassa, olethan asiaa harjoitellut, kyllä se sinulta lutviutuu mallikkaasti.

Syytä markkinointiin persuilla onkin. Perussuomalaiset tavoittelevat Tampereen pormestarin paikkaa Vallinin Veikolle. Tuskin he nyt sellaista vaalivoittoa saavuttavat, että yksin saavat valtuuston enemmistön, joka pormestarista päättää. Ja kauniita saa Veikkokin puhua, että muita puolueita saa taakseen puhuttua. On mies sen verran valtuustossa muita ärsyttänyt suun soitollaan, ihan tahallaan ja harkiten, irtopisteitä äänestäjiltä keräten. Tokko kuntalaiset Veikollekaan ovat valtuutetun mandaattia tarkoittaneet pelkästään oman vaalityön tekemiseen. Pitäisi saada jotakin myös aikaan. Näistä tuloksista on kuulemma puhuttu viime syksynä kerran Teiskossa, täyttä varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole.

Lassilla on kykyä ajatella, kyvyssä totuuden etsintään olisi vielä parantamisen varaa!

Poliittinen satiiri ja tekstit elämänmenosta ilman värivalokuviakin kiinnostavat, todisteena siitä on 108 000 käyntiä tähän mennessä sivuillani, nöyrä kiitos lukijoilleni!

Hyvää kinkkujuhlaan valmistautumista!

Esa Kanerva