Demokratian alasajoa Euroopassakin

                                                                                                                                           4.12.2020

Demokratiaan on tyytyminen. Muuta kansanvaltaista ja parempaa hallintojärjestelmää ei liene keksitty. Kansanvaltaisuutta toteutetaan toki monilla eri tavoilla. Perusidea on erottaa päätöksenteko, toimeenpanovalta, ja oikeuslaitos toisistaan riippumattomiksi elimiksi. Sen rinnalla sallitaan vapaa lehdistö ja muu media toimimaan vallan vartijoina. Olen hämilläni kansojen lyhyestä muistista ja huolestunut nousevasta oikeistosta tai oikeistopopulismista. Tarkoitan tällä oikeisto-termillä puolueita tai tahoja, jotka halveksuvat demokratiaa ja pyrkivät pääsemään määräävään asemaan yhteiskunnissa. Tämän jälkeen hylätään demokraattiset arvot ja hyökätään kansanvaltaisia elimiä vastaan. Eikö Unkarin kansa muista vuoden 1956 kansannousua tai Puola vuosikymmeniä alistettua asemaansa Neuvostoliiton vasallina. Miksi Venäjän kansa ohitti -90-luvun alkuvuosina sinisen hetkensä saada demokratia maahan ja nyt nöyrtyy putinismiin?

Oikeisto- ja muut äärivoimat nostavat aina päätään silloin, kun yhteiskunnassa on levottomuutta ja taloudellista epävarmuutta. Meidän pitäisi muistaa hyvin Saksan historia. Hitler nousi valtaan Saksassa ankaran työttömyyden ja epävakaan hallinnon tyhjiössä. Kansalaisilla ei ollut tulevaisuuden näkemystä ja pessimismi voitti mielet. Nälkä on yleensä viimeinen niitti demokratian kylkeen. Keinot valtaan pääsyyn olivat samat kuin nykyään on nähtävissä ympäri maailmaa. Mitä tapahtuu nyt Hongkongissa? Vastustajat vankilaan ja lehdistö pannan hiljaiseksi. Natsit olivat vain paljon brutaalimpia ja nopeampia keinoissaan. Tiedon välitys sen hetkisessä maailmassa oli aivan muulla tasolla kuin tänään. Se mahdollisti tuolloin natsien nopean toiminnan ilman muun maailman välitöntä puuttumista asioiden kulkuun.

Unkarin tilanne EU:n sisällä on aivan kestämätön. Unkarin demokratian alasajo on ollut jyrkkää alamäkeä vuodesta 2010. Viktor Orban on pääministerinä ottanut haltuun median ja sekoittanut vaalikenttää. Hän on voittanut kyseenalaisin keinoin vaalit toisensa perään. Unkarissa toimii demokraattiset elimet, kuten parlamentti ja oikeuslaitos. Mutta Orban käskyttää niitä diktatorisesti eikä Unkarissa ole enää demokratiaa. Maahan pyrkiviltä pakolaisilta on suljettu rajat ja kaiken huippu on koronavirus-pandemiaan perusteltu määrittelemättömäksi ajaksi julistettu poikkeustila. Poikkeustilan aikana tullaan karsimaan demokratia rippeetkin. Valtaoikeuden jäänevät pysyvästi Orbanille, ellei mitään tehdä. EU on syytänyt rahaa korruptoituneelle hallinnolle ja Suomen vaatimus oikeusvaltioperiaatteen noudattamista tukirahojen saamisen edellytyksenä on välttämättömyys.

”Mittani on täysi Puolan suhteen” sanoi Hitler ja hyökkäsi maahan 1939. Siitä asti Puola ollut alistettu milloin kenenkin sotilassaappaan alle. Ihmettelen ja jatkan ihmettelemistä, eikö historia opeta mitään. Nyt olisi vallan avaimet kansalla, joka varmasti on janonnut vapautta päättää omista asioistaan. Miksi annetaan vaaleissa vallan luisua epädemokraattisille voimille? Konservatiivinen ja oikeistolainen Laki- ja oikeus-puolue on päättänyt alkaa nakertaa demokratiaa hyökkäämällä vallan kolmijakoperiaatetta vastaan. Ensimmäiseksi nuijasta on saanut oikeuslaitos. Puolan parlamentti hyväksyi heinäkuun puolivälissä lain, jonka mukaan parlamentti saa valita jäsenet neuvostoon, joka nimittää tuomarit Puolan tuomioistuimiin. Koska Laki ja oikeus -puolueella on parlamentissa enemmistö, se käytännössä myönsi nimitysoikeuden itselleen. Puolassa ei ole siis enää riippumatonta oikeuslaitosta, joka on demokratian kulmakivi. Lehdistöä ajetaan ahtaalle ja tietysti abortin täyskieltoa. Amerikan pelasti pitkä demokraattinen perinne ja historia. Puolassa ei sellaista ole. Presidentti Duda on kertonut ihailevansa pääministeri Orbania ja maa on ajautumassa Unkarin tielle. EU:n on nyt tehtävä ratkaisut näitten valtioitten suhteen, unionin mitan pitäisi täyttyä niin kuin Hitlerillä aikoinaan.

Venäjä taitaa olla jo menetetty kansa, mitä tulee demokraattiseen hallintoon. Putin on vienyt koko potin ja on Venäjän diktaattori. Kulissit ovat olemassa ja parlamentti toimii rivakasti, tosin hänen ohjeittensa mukaisesti. Neuvostoliitto kaatui omaan mahdottomuuteensa vuosikymmenissä, näin täytyy arvuutella myös Putinin imperiumin pysyvyyttä. Kun tulee omassa mieli arvostella omaa hallintoamme, onneksi on vertailtavaa lähellä. Kuka suomalainen vaihtaisi oman järjestelmämme itänaapurin systeemiin?

Kaikissa läntisissä valtioissa on oma populistinen puolue tai useita, jotka lähestyvät kansaa helpoilla ja iskevillä ratkaisuilla. Sellaisen politiikan tekeminen on sinänsä helppoa, ei tarvitse mennä kuin Tammelan torille kahville ja kuunnella kansan kipupisteet. Nämä ongelmat nostetaan pöydälle ja keksitään puoluetoimistossa yksinkertaiset ratkaisut. Lähinnä uskotellaan, että vaikkapa polttoaineveron korotus voidaan perua sulkemalla rajat ja näin säästää pakolaisten aiheuttamista kustannuksista. Kunnallisvaaleissa tullaan kuulemaan ehdotuksia ratikkakiskojen rullalle laittamisesta ja kerskainvestointien lopettamisesta. Kuitenkin koulujen ja päiväkotien kuntoon laittamiseen ja uudisrakentamiseen menee valtaosa rakentamiseen päätetyistä rahoista. Eikö homekouluja sitten saisi laittaa kuntoon?

Paikallinen politiikka kestää kyllä potaskan puhumisen. Jos valtakunnan tasolla oikeistopopulistien suosio realisoituu ja kantaa hallitusvastuuseen, olen enemmän kuin huolissani. Tuskin Suomessa ajaudutaan demokratian alasajoon, se on kestänyt punakapinan ja Vihtori Kosolat. Suurin huolen aiheeni on äänestäjien suuri pettymys. Ei poistunut aikoinaan Vennamon lupaama työttömyys kolmessa kuukaudessa. Eikä toteudu Halla-ahon Jussinkaan lupaus suomalaisten täydellisestä tulevaisuudestakaan. Suomalaiset ensin-politiikalla ei Euroopassa ja monipuoluejärjestelmässä pitkälle pötkitä.

Esa Kanerva