Koronajuhannusta!

                                                                                                                                     18.6.2020

Suomalaiset huokaisevat helpotuksesta. Ajattelullinen itsepetos tapahtuu siinä, että poikkeuslain kumoutuessa ja rajoitusten helpottuessa elämä palautuisi ennalleen. Tauti on piilossa, elää ja voi hyvin. Se taitaa olla faktaa. Elämä ei ole enää koskaan sellaista kuin se oli vuoden alussa. Osa pakosta tehdyistä muutoksista jää pysyviksi ilmiöiksi, tahdomme sitä tai ei. Ihminen ei muuta tapojaan kovin nopeasti, toimintaympäristö sen sijaan tekee korjausliikkeitä suuntaan, jos toiseen. Ihmisen on pakko taas mukautua niihin. Siinä mielessä maailma on nyt aikaamyöten erilainen kuin aiemmin. Kesän sää juhannuksen alla on hyvin kaunis ja kesäinen. Se luo perinteistä ja turvallista mielikuvaa elinympäristöstämme. Jotakin pysyy ennallaan, saunat lämpiät ja grillit kuumenevat. Juhannuksen jälkeen alkavat monilla lomat ja syksyyn on vielä aikaa. Syksyllä joudutaan palaamaan arkeen ja keväästä pitää tehdä arviointia monesta eri horisontista.

Nyt pitää olla viisaana. Historiasta voi nyt oppia paljon. Puoli vuotta sitten epidemia alkoi Kiinan Wuhanista. Toinen aalto koettelee nyt Pekingiä. Mitä me suomalaiset ajattelimme vuoden vaihteessa. Tauti on kiinalaisten ongelma, ei se meitä koska, se on niin kaukanakin. Ja hupsista, ei mennyt kuin muutama kuukausi ja korona oli täällä. Tästä kakkosvaiheesta pitää nyt ajatella toisin. Se uusi aalto on täällä muutaman kuukauden päästä. Nyt elätellään toivoa, ettei sitä tulisi lainkaan. Kukaan ei tiedä varmasti, historia on toista mieltä.

Varmasti suunnitelmia on tarkennettu ja toiseen aaltoon on varauduttu paremmin jo kokemuksen tuoman valmiuden myötä. Tämä koskee viranomaisia. Ihmiset ovat aika lailla unohtaneet koko ongelman, siltä tuntuu kaupoissa ja kapakoissa. Maskia pitävälle naureskellaan ja harva vaivautuu käsidesipullolle käsiä pesemään. Huolettomuus kostautuu ja itku lyhyestä ilosta.

Rahaa on pumpattu kansantalouteen valtavat määrät. Kovaa narinaa puutteesta tai köyhyydestä kuuluu harvoin. Sosiaaliturvaa on nostettu tilapäisesti ja yritystukia on jaettu. Kulutus pitää yllä talouden rattaita. Syksyllä on pakko tuoda talouden totuuksia kehiin. Euroopan keskuspankkikaan ei voi pyörittää loputtomasti setelikoneita katteettomasti, muuten se tuhoaa rahoitusjärjestelmän uskottavuuden ja syöksee Euroopan jätti-inflaatioon. Vakausmekanismista annettavat avustukset ovat velkojen anteeksiantoa eikä se kannusta Etelää laittamaan talouksiaan kuntoon. Vaihtoehdot ovat vähissä, veloista jäisi kuitenkin muistutus ja luvut tilastoihin muistutuksena miinussaldosta.

Kuten jo aiemmin on tullut todettua, syksyllä hallitus on kovan paikan edessä. Tiekartta velkojen lyhentämiseen on uskottavasti tehtävä. Kunnat eivät tule pääsemään helpolla suunnitellessaan ensi vuoden talousarvioitaan. Tampereelle on ennustettu miinusta tälle vuodelle vajaata viittäkymmentä miljoonaa. Se voi tuplaantua ensi vuonna. Ei tule olemaan helppoa ja säästölaaria kuurnitaan vielä monen kertaan.

Paikallisesti Sdp:llä on haasteita. Pitää järjestää puoluekokous elokuussa ja harmillisesti valtuustoryhmän yhteistyö takkuaa. Olisi kiire sovitella riidat siihen mennessä, koska se nostetaan esiin takuuvarmasti puoluekokousta uutisoitaessa. Eikä hallitusyhteistyökään tule jatkossa sujumaan kuin kesäpäivä mummolassa. Keskustalla ei ole mitään hävittävää kymmenen prosentin kannatuksella ja lähteä hallituksesta ovet paukkuen. Kannatus ei oikeastaan tämän alemmaksi voi laskea, tehtiin mitä tahansa.

Syksy on kaukana. Nyt juhlitaan juhannusta ja otetaan siitä kaikki ilo irti. Kelit ovat kohdallaan ja kaupassa riittää ruokaa sekä juomaa. Älkää pudotko veneestä tai uiko liian kauas. Siinä voi tulla hapenpuutosta!

Hyvää juhannusta lukijoille, kiitos tähän mennessä 65 tuhannesta käynnistä sivuillani!

Terveisin Esa Kanerva

.