Tv-hömppää                                                                                                                                              8.2.2020

Televisio-ohjelmat ovat mielenkiintoinen puheenaihe ja keskusteluissa useimmiten ne todetaan kelvottomiksi. Kysymyshän on kovin subjektiivisesta käsityksestä. Mikä miellyttää toista, toisen mielestä se on roskaa. Nyt kirjoittamani arvioinnit ovat siis minun mielipiteitäni eikä sillä välttämättä ole yleisen mielipiteen kanssa mitään tekemistä. Mitä ikääntyneemmäksi tulen, olen sitä kriittisempi. Maksuttomilta lukuisilta kanavilta tulee mielestäni enemmän kelvotonta viihdettä kuin vakavasti otettavaa katseltavaa. Ja mainosten syöttäminen on todella ärsyttävää. Teen yleensä mainoskatkon viidennellä minuutilla päätöksen, että tuota tyrkytettävää tuotetta en ainakaan osta. Tutkaillaanpa nyt sitä tv-sisältöä, mitä meille ilta toisensa jälkeen tarjoillaan.

Kanava 1 toimii valtakunnan virallisena tiedottajana. Siellä lähetetään ohjelmaa kaikille kieliryhmille viittomakielisistä saamelaisiin. Uutiset ja säätiedotukset tehdään kalliisti ja kustannuksia säästämättä. Meteorologit ovat sen palkkalistoilla ja tienaavat ihan mukavasti. Myös uutistenlukijat ovat vakituisia työntekijöitä. Tv-kattaus on perusperheohjelmaa Strömsöstä avaraan luontoon. Katseleehan niitä, ellei keksi mitään muuta tekemistä. Plussaa on elävät kuuluttajat ja mainoksettomuus.

Kakkonen on pilattu. Se on annettu urheiluhullujen temmellyskentäksi. Tuutista pukkaa ns. auto”urheilusta” amerikkalaiseen jalkapalloon ja siltä väliltä. Katsokoon ken haluaa, minua ei ammattilaisurheilu kiinnosta, sitähän se nykyään on. Kaikki juoksevat numerolappu rinnassa kehää rahan perässä. Tai saastuttavat ”urheiluautoillaan” ilmakehää ja kuolemaa uhmaten päästelevät tuhatta ja sataa metsäteillä tai formulasirkuksissa.

Maikkarin ohjelmia kolmoselta katselen. Arvostan sen seitsemän uutisia. Kanava pyrkii tarjonnassaan yleensä asiallisuuteen ja tarjoaa hyviä dekkareita, kuten esimerkiksi Beck ja Wallander. Pitkänä miinuksena ovat mainokset joka välissä. Ne häiritsevät paljon katselunautintoa.

Teema on annettu osin ruotsinkieliselle toimitukselle. Se karsii katseltavaa. Kulttuuria käsittelevät ohjelmat ovat joskus kiintoisaa katseltavaa. Samoin matkaohjelmat ovat hyvin tehtyjä. Eikä tule reklaameja ohjelmien väliin!

Sitten tulevat nämä minun mielestäni täysin toivottomat kaupalliset kanavat Subista, Jimistä Foxiin. Kuka ihme jaksaa tuijottaa illasta toiseen jotakin Simpsoneja. En ymmärrä. Tai nauraa räkyttäviä julkkiksia kilpailemassa ja leikkimässä, milloin missäkin. Näillä julkimoilla on varmaan joku diili. Kutsu sinä minut omaan ohjelmaasi, minä kutsun sitten sinut. Samat naamat pyörivät illasta toiseen. Ovat muuten samoja ärsyttäviä tyyppejä, jotka täyttävät iltapäivälehtien lööpit. En kerta kaikkiaan jaksa ymmärtää tällaista tv-katsojien aliarviointia. Keille näitä ohjelmia tehdään? Ketä kiinnostaa ”Tahdon morsiuspuvun” tai ”Temptation Island”. Tai nyyhkytarinat ”Hengenvaarallisesti lihava”-ohjelmissa. Lentoturmatutkintojakin on uusintoina esitytetty vuosikausia. Eikö Trumpin Foxilla ole todellakaan varaa tehdä uusia ohjelmia?

Aikaisemmin saattoi protestoida sanomalla tv-lupansa irti. Nyt verotetaan, katsoitpa töllötintä tai et. Eduskunta ja valtiovalta tarvitsevat oman viestintäkanavansa ja toimintaan tarvitaan rahaa. Verorahoitus on mielestäni perusteltava tällä syyllä ja nimenomaisesti vain tällä tavalla. Laatu ei näy Ylen toiminnassa sillä tavalla kuin voisi toivoa. Tarjontaa on keksimällä keksitty, jotta toiminnan tarpeellisuus pystytään perustelemaan ja saadaan rahat kulutettua. Halvemmallakin voitaisiin saada katsojille laatua, aina se ei ole rahasta kiinni. Tietenkin pitää muistaa, että tarjonnasta on 5,5 miljoonaa mielipidettä. Kaikkia suomalaisia ei voi saada tyytyväisiksi!

Esa Kanerva