Hajoaako hallitus?




                                                                                                                                        9.10.2015

Perussuomalaiset näyttävät olevan hallituksen heikoin lenkki. Tiedetään kyllä, että Keskusta ja Kokoomus ovat hallituksen veturit ja tekevät päätökset. SSS:ssä Soinin osaksi jää nyökytellä. Voiko asetelma jatkua tällaisena, suostuuko Soini olemaan äänetön yhtiömies? Jos tavallinen perussuomalainen jäsen joutuu Tammelan torilla vetämään pipoa päähän entistä syvemmälle, kuvastaa se hyvin sitä painetta, mikä peruskannattajissa on. Kyllä suomalainen hyväksyy oikeudenmukaiset hallituksen teot, muttei nykyhallituksen kansalaisia eriarvoistavaa ja sekavaa päätöksentekoa. Leikkaukset kohdentuvat Perussuomalaisten ydinkannattajakunnan elämään. Ei tämän näin pitänyt mennä!

Soinin asema on vaikea. Hän joutuu päätöksenteossa tasapainoilemaan hallituksen sisällä, hallitusryhmän kesken ja kenttäväen paineissa. Vasemman laidan täystyrmäys vei Soinin porukan kanveesiin, mutta kyllä tästä noustaan, sanoo ulkoministeri. Ei nousta, jos ei otella paremmin. Seuraavan erän voittaminen tarkoittaa politiikan suunnan muuttamista ja ymmärrystä jäsenten tahdosta. Ja tämä tarkoittaa sitä, että hallituksen sisällä politiikkaa on terävöitettävä ja profiloiduttava. Ulkoministeri on nyt matossa ”sillassa” Kokoomuksen ja Keskustapuolueen tukevassa otteessa. Irtiottojen tekeminen on hankalaa ilman suuria riitoja. Pikavoittoja eivät Sipilä ja Stubb Soinille anna.

Missä on viisaus työmies Putkosen päässä. Hän kertoo, että persujen romahduksen syy on pakkolaeissa. Kun ollaan valmiit hyväksymään kannatuksen romahdus tietoisesti, täytyy olla kysymys harkitusta itsemurhasta. Muuten tässä ei ole järkeä!

Ellei Timo saa pian kaadereitaan ojennukseen tilanne heijastuu hallituksen sisäiseen päätöksentekoon tavalla tai toisella. Kolmas puheenjohtaja rääpii päätään siihen malliin, että Soinin on reagoitava. Tynkkyselle on näytetty ovea, mutta oletan, ettei hänestä erottamalla ja niin helpolla päästä. Erottaminen ei ainakaan ulospäin näyttäisi kovinkaan demokraattiselta, pikemminkin itäsaksalaiselta toiminnalta. Ylimääräinen kokous saattaakin olla Soinin ainoa vaihtoehto. Ja tilaisuus järjestetään suljetuin ovin ja kokouksen jälkeen jokainen antaa oman lausuntonsa tapahtumien kulusta.

Sipilä vannoo nykyisen hallituksen päätöksenkyvyn nimiin. Perussuomalaisten hallitusryhmällä on pääministerin täysi tuki ja luottamus. Mitä muuta Sipilä voisi sanoa, pistää silmät kiinni ja toivoa parasta. Omalle väelle on jaettava porkkanoita, jotta ei kannatus putoaisi, nyt on vasta saatu muistutus kuolevaisuudesta. Hallituksen kärkihankkeisiin lukeutuva biotalous takaa sen, että uusia navettoja nousee tulevina vuosina Suomeen investointitukien vauhdittamana. Pääministeri ei voi luottaa hallituksen pitkään ikään. Sen verran nuori hallitus oirehtii levottomasti.

1,2,3-Stubb katselee vieressä ja myhäilee kavereitten epäonnea. Terveydenhuoltoväestä löytyy paljon Kokoomuksen kannattajia. Kun heidän vuosilomien leikkaukset realisoituvat, mieli saattaa muuttua. Stubbina olisin huolissani viimeisimmän mielipidetutkimuksen tuloksista, trendi on selvä, alaspäin mennään. Eero Heinäluoma ennusti kannatuslukujen muutosta joulukuun alussa, ennenkuulumaton ja ainutlaatuinen kannatuslukujen siirtyminen tapahtui jo paljon aiemmin. Kokoomuksella on paljon pelissä. Sote-uudistusesitykseen on saatu vahva kokoomuslainen ideologinen leima, ammattijärjestöjä on tönitty ja pakkolait on valmistelussa. Hyvätuloisten asemaan ei ole tarvinnut puuttua. Finanssialan Keskusliiton märkä uni osakeomistusten pimittämisestä on huulilla. Great, wonderful, fantastic, sanoo Stubb. Hallituksessa tulee nyt olla jatkossa jämäkkä ja puuhakas. Toki ensimmäiseksi täytyy rohkaista ja lohduttaa Timoa. Kyllä sillä on nyt niin vaikeaa.

Soini on hallituksessa alakynnessä ja kenttäväen ahdistelema, Sipilän tulevaisuus nojaa hallituksessa perussuomalaisten yhtenäisyyteen ja koossa pysymiseen ja Kokoomus on lunastettava EK:lle antamansa lupaukset. Siinä on hallitustyöskentelyn asetelma. Kuka lyö vetoa siitä, että hallitus pysyy koossa koko nelivuotiskauden. Arvaan, että kertoimet putoavat sitä jyrkemmin mitä pidempää elinikää vedonlyöjä arvuuttelee.

Esa Kanerva