EU:ssa ei tarvita jarrumiehiä

                                                                                                              

                                                                                                                                       19.5.2024

Maailmalla povataan EU:n suunnan kääntyvän oikealle kesäkuun eurovaaleissa. Tätä kehitystä gallupien mukaan erityisesti suomalaiset naiset pelkäävät. Suomen perussuomalaiset toteuttavat  eurovaaleissa samaa taktiikkaa kuin viime eduskuntavaaleissa. Luvataan ja vaalien jälkeen lupaukset perutaan. Muistamme, että eduskuntavaaleissa luvattiin olla köyhän puolella ja duunarin ystävä. Kuinka kävi? Valheella päästiin valtaan ja takki käännettiin muutamassa viikossa. Perusuomalaiset ovat laitaoikealla mielipiteineen ja siellä pysyvät. Heidän kaverinsa löytyvät EU-parlamentissa ECR-ryhmästä. Se on sekalainen porukka euroskeptisiä oikeistolaisia jarrumiehiä

Löytyyhän parlamentista toinenkin ryhmä laitaoikeistoa kuin ECR. ID-parlamenttiryhmän puolueita ovat Ranskan Kansallinen liittouma, Saksan AfD, Itävallan FPÖ ja Belgian Vlaams Belang. Tämä ei-porukka on parlamentin syöpä. He ovat vastustaneet mm. Ukrainan tukemista, EU:n laajentumista, Georgialle ehdokasmaan aseman antamista ja oikeusvaltioperiaatteen noudattamista jäsenvaltioissa. He ovat Putinin puudeleita ja nationalisteja. ID ja ECR löytävät varmasti toisensa EU:lle kriittisissä arvokysymyksissä, jos heistä tulee nykyistä merkittävämpiä pelureita.

EU-vaalit ovat Suomelle myös taloudellisesti merkittävät. Laitaoikeiston nousu voi muuttaa vahvasti EU:n ilmastopolitiikkaa. Vihreän siirtymän mahdollisuudet Suomelle olivat paljon esillä vaalikeskusteluissa, koska teknologiateollisuutemme hyötyy vihreän siirtymän investoinneista. Ilmastotavoitteiden siirtäminen yhä kauemmas tulevaisuuteen olisi haitaksi Suomen taloudelle. Todennäköisesti ilmastopolitiikka on ensimmäinen kohde, johon nämä laitaoikeiston poliitikot iskevät parlamentissa. Nykyiset ilmastotavoitteet voivat olla vaarassa. Tosin nykyinen hallituksemmekaan ei puhu enää vihreästä siirtymistä, vaan puhtaasta siirtymästä ja persut sinivalkoisesta siirtymästä. Oikeistolaisen politiikan ilmeisenä tavoitteena on häivyttää ilmastotavoitteet taka-alalle ja jatkaa nykyistä ilmaston nokeamista.

Toinen asia, mitä on syytä pelätä, on Venäjä-myönteisten voimien esiinmarssi. Suurinta kannatusta tälle politiikalle on ID-liikkeessä. Politiikassa pelataan ja neuvotellaan. Nämä puolueet voivat hyvinkin löytää yhteisiä tavoitteita maltillisen oikeiston kanssa. Suomessakin Kokoomus on suostunut hallitusyhteistyöhön perussuomalaisten kanssa. Periaatteessa tällaiset hallitukset, joissa veljeillään äärioikeiston kanssa, vaarantavat Unionin tärkeimmät arvot, solidaarisuuden, oikeudenmukaisuuden, sosiaalisen ulottuvuuden ja rauhan. Ulkosuhteita koskevissa äänestyksissä voi siis olla edessä muutoksia. Oikeistoryhmistä löytyy paljon Ukrainan aseistamiseen tyytymättömiä meppejä. 

Laitaoikeistoa yhdistää tiukemman maahanmuuttopolitiikan ajaminen. Oikeastaan näiden liikkeiden suosion lähde on populistinen maahanmuuton vastustaminen ja tiukempi turvapaikkajärjestelmä. Perussuomalaiset ovat esittäneet, että EU siirtyy turvapaikkapolitiikassa niin kutsuttuun Ruanda-malliin. Laidansäädäntätyö ja kansainväliset sopimukset saattavat mennä kokonaan uusiksi. Maailma voi muuttua arvoiltaan entistä kovempaan suuntaan ihmisoikeuskysymysissä. Tai niin kuin perussuomalaisten eurovaaliohjelma sanoo: ”Suomen kansallista turvallisuutta ei tule missään olosuhteissa uhrata vetoamalla ideologisesti värittyneeseen käsitykseen ihmisoikeuksista.”

Unkarin ja Orbanin Fidesz- puolue etsii uutta kotia parlamentissa vaalien jälkeen. Purra on jo julkisesti ilmoittanut, että he jatkavat ECR-ryhmässä, vaikka Fidesz siihen liittyisi. Orbanin Venäjä-myönteisyyden ja oikeusvaltiokielteisyyden me tiedämme. Puhumattakaan siitä, että hän on jarruttanut useita Ukrainan tukipäätöksiä. Tuskin Orban tyytyy ryhmässään soittelemaan toista viulua. Ryhmä saattaa hyvinkin tukea Unkarin linjaa ja Unionin vaatimukset riippumattomasta oikeuslaitoksesta ja vapaasta mediasta kyseenalaistetaan. Pelottava suunta ja uhka demokratialle!

Maailma elää vaalien supervuotta. Vaalit käydään mm. Yhdysvalloissa, Britanniassa, Intiassa ja Taiwanissa. Maailmanpoliittinen tilanne on myrskyisä. Entistä epävarmemmaksi maailma tulee, jos Amerikka Trumpin ja Eurooppa oikeiston johdolla käpertyy itseensä. Kukin taho pyrkii maksimoimaan omaa etuaan ja protektionistisesti rakentamaan tullimuureja. Trumpin valinnalle emme mahda mitään, mutta oikeiston nousua Euroopassa voimme olla estämässä.

Kesäkuun 9. , äänestyspäivä EU:n suunnasta, on hyvin merkityksellinen myös suomalaisille.

Esa Kanerva