Kossu- vichy tai viiva kokaa

                                                                                                                                        3.9.2020

Iltasanomien etusivu rääkäisee: ”Korona lisännyt viinan ja huumeiden käyttöä”. Mihinkähän tietoon tai tilastoon tuo väittämä mahtaa perustua? Jos poliisilta on kysytty, sieltä saa aina vastauksen, että tehtävämäärät ovat lisääntyneet ja poliisilla on ollut kiire. Terveydenhuollossa työskennellään aina paineen alla ja yleensä on niin kiire, ettei ehdi tekemään mitään.            

Keskitytään nyt kuitenkin tuohon ihmisen perisyntiin, viinan kittaamiseen ja huumeilla pössyttelyyn. Ihmisen käyttäytymiseen on aina liittynyt jonkin oloinen päihdekäyttäytyminen. Shamaanit pääsivät transsiin ja katsomaan tuon puoleiseen, jos jonkinmoisilla keinoilla. Käyttivät sientä ja simaa. Hengenmiesten kekkulointi levisi aikaa myöten rahvaan piiriin ja pian koko yhteisö oli menossa mukana. Huumaavilla aineilla on siis pitkä historia ja aina on myös kysytty, miksi ihminen haluaa mielensä sekaisin? Vuosituhannet ovat vaihtuneet ja tänäänkin ollaan samojen kysymysten äärellä.

Huumeista revitään otsikoita, mutta eivät ne tosiaankaan ole mitään uutta taivaan alla. Kasveja on maailman sivun käytetty huumeina, vasta narkoottisten aineitten teollinen ja kemiallinen valmistaminen on tuonut ne, voidaan sanoa, jokaisen jampan ja lyylin saataville. Viinaa on tislattu ja viiniä käytetty ennen ajanlaskumme alkua ties, kuinka kauan. Minua kiinnostaa päihdehistoriassa ja nykyisessä huumeitten, hienosti sanoen ”viihdekäytössä”, syyt, miksi ihminen janoaa mielensä ja tunteittensa turruttamista.

Huumaantumisen tarpeen tuonee ihmisen sisäinen tai ulkoinen todellisuus. Se halutaan hiljentää. Herkkä ja tunteva ihminen reagoi ympäristön ärsykkeisiin toisella tapaa kuin kylmä asioitten järkiperäistäjä. Syntyy herkästi tunteissa mielipahaa ja melankoliaa. Oman itsenä arviointi suhteessa ympäröivään maailmaan saattaa olla ylireagoivaa ja negatiivista. Tunteiden turbulenssi aiheuttanee suurta halua hillitä omaa mieltä jollakin turruttavalla puudutteella. Ulkoinen todellisuus on harvalle ihmiselle pelkkää pumpulia ja pettymyksiä tulee jokaiselle. Hankalissa tilanteissa käsi tarttuu herkästi pulloon tai viiva kokaa helpottaa kummasti. Nämä ovat vahvasti yksinkertaistettuja esimerkkejä. Lisäksi jokaisella on yksilöllinen perimä ja historia, joka tulee ottaa huomion Mikä pätee Lateen, ei päde Lissuun.

Viinaan ja huumeisiin liittyy aina vaara altistua riippuvuuteen. Viinasta tulee kaveri ja elämän keskipiste. Kaikki energia ja ajatukset kohdentuvat siihen, mistä saa seuraavan ryypyn tai seuraavan päivän pullon. Vielä pahempia addiktioita aiheuttavat huumeet. Kaikki muu elämään liittyvät tärkeät asiat kuten perhe, työ, lapset ja sosiaaliset suhteet unohtuvat. Tai ei unohdu, mutta päihteet ohittavat tärkeysjärjestyksessä kaikki edellä mainitut. Alkoholi muuttaa myös aivokemiaa, ei pelkästään huumeet. Aivojen välittäjäainereseptorit muuttavat toimintaansa osin pysyvästi, etenkin kovien huumeiden käytön seurauksena. Aika synkkä ennuste sinänsä, syövästä voi parantua, viinasta ja huumeista ei koskaan. Raitistua voi ja aineista päästä eroon, riippuvainen olet lopun ikääsi.

Päihdyttävillä aineilla halutaan olotilaa, jossa mikään ei ole mitään tai sitten stimulaatiota. Pilviä hipova ilo tai runsauden sarvi seksiin on usein tahtotila. Näitten kokemusten riskit ja varjopuolet ovat hirvittävät. Ihmisen elimistö ei kestää viinaa eikä piriä jokapäiväisesti kovin montaa vuotta. Joillekin ensimmäinen annos on viimeinen. Pitkässäniemessä ovat vakiovieraina psykoottiset hamletit ja junan pysäyttäjät. Holistilla ja narkkarilla ei ole yleensä muuta elämän saldoa kuin rapistuneen minän ja ruumiin päällä olevat vaatekappaleet. Varmaan vieroitusoireissa mieleen tulee, tätäkö minä elämässäni tavoittelin.

Ei tässä kannata pistää koronaa kaiken maailman syntien syyksi. Päätä on sekoitettu aina ja näin jatkunee. Elämä ei taakoitta kulje ja viikatemies odottaa elämän päätepisteellä. Maailma ei paratiisiksi muutu, teki ihminen mitä tahansa. Aina kun on kysyntää, syntyy tarjontaa. Markkinatalous toimii näin, mitä nyt valtiovalta vähän yrittää heittää kapuloita rattaisiin. Jonkinlainen järjestys ja lakien kunnioitus pitää tietenkin säilyttää. Muutoin ollaan moottoripyöräjengien tai huumekartellien anarkiassa.

Esa Kanerva