13.4.2016
Koko suomalainen yhteiskunta ui nykyään keltaisessa nesteessä. Aiemmin patruunat keskittyivät varsinaiseen liiketoimintaansa ja sen kehittämiseen. Rahat ansaittiin tuottavalla työllä ja työläiset saivat työtä. Nykyään tuloksen kannalta ei on oleellista, kuinka hyvin liiketoiminta pyörii, vaan se, kuinka hyvin onnistutaan välttelemään yhteiskunnallisia velvoitteita, kuten veroja. Suomalainen erittäin monimutkainen verolainsäädäntö tarjoaa huippujuristeja käyttäville yrityksille useita porsaanreikiä kiertää säädöksiä. Koetaan, että verotuksen välttely on välttämätöntä yrityksen menestymisen kannalta kovassa kilpailutilanteessa. Toisaalta tiedetään, että hyvin menestyvät yritykset maksavat kiltisti veronsa ja ymmärtävät suomalaisen yhteiskunnan vahvuudet yritystoiminnan menestyksen kannalta. Toimintaympäristö on turvallinen, infra toimii ja korruptiota on sinänsä vähän.
Pääministeri Sipiläkin mielellään toteaa, että verosuunnittelu on laillista. Niin se onkin tiettyyn pisteeseen asti, mutta koko ajan toimitaan ns. harmaalla alueella. Ihmisen ajattelu ja moraalikoodi pelaavat sillä tavalla, että osa lankeaa ylittämään laillisuuden rajat ja astelee aidan vihreämmälle puolelle, oman itsensä kannalta paremmille laitumille. Sipilänkin käyttämät vakuutuskuoret ovat yksi räikeimmistä verosuunnittelun muodoista tämän päivän Suomessa. Samankaltaisia sopimuksia kutsutaan myös nimellä kapitalisaatiosopimus. Sopimuksen toimintamalli on, että omaisuutta suljetaan ”vakuutuskuoren” sisään, minkä jälkeen omaisuuden tuotoista ei makseta mitään veroa, ennen kuin pääomaa otetaan ulos. Myös osakkeiden osingot ja joukkovelkakirjalainojen korot ovat vakuutuksen sisällä verovapaita. Verot kuuluisi maksaa silloin kun pääoma ja voitot realisoidaan vakuutuskuoren sisältä. Kaikkien moraali ei tässä kohdin kestä päivänvaloa. Omaisuutta aletaan kierrättää monimutkaisten yritysjärjestelyjen kautta veroparatiiseihin. Ja niitähän nykymaailmassa riittää. Käytetään bulvaani- ja haamuomistajia, joilla ei ole varsinaisen pääoman kanssa mitään tekemistä. Pankin sihteeri kelpaa tuhansien yritysten toimitusjohtajaksi. Näistä rötöksistä aiheutuu satojen miljoonien menetykset Suomen valtiolle vuosittain. Verotusta tulisi heti muuttaa siihen suuntaan, että vakuutuskuoren sisällä olevaa omaisuutta verotettaisiin joiltakin osin vuosittain. Päinvastoin valtionvarainministeri Stubb ajoi valehdellen läpi lakia, jossa omistus nyt on suoraa, tapahtuisi se vastedes erillisen hallintarekisterin kautta. Tällaista hallintarekisteriä voisi ylläpitää esimerkiksi pankki, joka taas voi ostaa palveluja muualta ja luoda omistajuuksista ketjun.
Suomalaisilla yrityksillä on korkojen verovähennysoikeus. Verokikkailu tapahtuu nyt sillä tavalla, että suomainen yhtiö ottaa ulkomailla sijaitsevalta emoyhtiöltä lainaa korkealla korolla. Suomessa toimiva tytäryhtiö saa vähentää voitoistaan emoyhtiölle maksettavan lainan korot. Tällä tavalla Suomen valtio jää nuolemaan näppejään ja ilman verotuloja. Erityisen härskiä se on terveyspalvelualan yritysten tekeminä, koska voitot ovat suoraan pois yhteisistä verotuloistamme ja pois julkisesta taloudesta.
Yhtä inhottavaa on tullut julki ns. Panama-vuodossa. Suomalaiset pankit ovat avustaneet asiakkaitaan piilottamaan varojaan verottajan ulottumattomiin. Järjestely perustuu omistuksen jopa kymmenien yritysjärjestelyjen ketjuttamisen kautta lopulta esimerkiksi Cayman-saarille. Näitten järjestelyjen tutkinta ja jäljittäminen ovat verottajalle lähes mahdotonta. Varsinkin kun yritysten asenne on jopa kiinni jäädessä sellainen, että mafiamaisesti kiistetään kaikki. Mikä ennen täytyi ansaita tuotekehittelyllä, tehokkaammalla tuotannolla ja laadukkailla tuotteilla, kilahtaa kassaan nyt rikollisella keplottelulla. Pelkästään pankkiyhtiö Nordean asiakkailla on 200 hallintayhtiöitä Panaman kaltaisissa maissa. Nordean Luxemburgin-yksikkö perusti asiakkailleen vuosina 2004–2014 lähes 400 hallintayhtiötä Panamaan, mikä on kaikista tietovuodossa esiintyneistä pankeista 11. eniten.
Voiko verovälttely ja omaisuuden piilottaminen olla Suomessa jatkossa laillista? Epäilen, että porvarihallituksella ei ole haluja kahlita kapitalistien rahavirtoja suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnin edistämiseksi. Hallitushan on keskittynyt uuden luokkayhteiskunnan luomiseen ja köyhän kansan nöyryyttämiseen. Tätä tosiasiaa ei millään faktoilla voi kiistää!
Esa Kanerva