Suomalaisten tehtävä kaikkensa!

 

                                                                                                      18.8.2021

Kesä oli kaunis ja nautittava! Piti kirjoittaa Tampereen päivän politiikasta, jääköön nyt myöhempään. Nyt pitää kirjoittaa maailman tilanteesta. Afganistanissa on syntymässä koko Eurooppaa ja maailmaa koskettava ennennäkemätön sodan lopputulos  ja kauheus.                                                                            

Suurvalta teki sen taas. Aikaisempia kokemuksia joukkopaoista on mm. Saigonista Vietnamista. Kun amerikkalaiset saivat kostettua vuoden 2001 syyskuun 11. päivän terrori-iskut omalla maaperällään, afganistanilaiset jätettiin nyt vuonna 2021 oman onnensa nojaan. Jenkkien oli tehtävä toki tuolloin sisäpoliittisista syistä jotakin hyvin näyttävää kansan kostonhalun tyydyttämiseksi ja antaakseen heille sikäläisen käsityksen mukaista oikeutta. Kukaan vuonna 2001 voinut käsittää, että Georg Bushin aloittama terrorismin vastainen taistelu al-Qaidaa vastaan kestää parikymmentä vuotta ja amerikkalaisia omiakin ruumiita tulisi n. 2000 tuhatta.

Nyt maailmalla on käsissään täysimittainen inhimillinen kriisi. Maan sisäisiä pakolaisia ei todennäköisesti pystytä laskemaan, mutta joiden arvioiden mukaan heitä olisi 5 miljoonaa. Eliitin pakenemisesta amerikkalaisen sotilaslentokoneen ruumassa on julkaistu kuvia. Voiko Amerikka jättää Euroopan siivoamaan jäljet vastaanottamaan miljoonien pakolaisten vyöryn? Nyt pitäisi olla jo askeleen edellä ja suunnitelmat valmiit, muuten Euroopan mantereella syntyy koronan keskellä piirileikki, jolle ei vertaa sitten II maailmansodan. Katseleeko Amerikka vierestä humanitaarista kriisiä ja jätetäänkö Eurooppa maailman ainoaksi ihmisarvon puolustajaksi? Ihmisten hädästähän tässä on viime kädessä kysymys.

Pakolaiskysymys ei ole maailman ainoa ongelma Afganistaniin liittyen. Talibanit hallitsivat maata muutaman vuoden -90-luvun lopulla vuoteen 2001. Kysymyksessä on uskonnollinen äärijärjestö. Tämä järjestö suojelee al-Qaidaa, joka on puhdas terroristijärjestö. No mitäs sitten? On varmaa, etteivät nämä ikänsä asetta heiluttamaan tottuneet pitkäparrat ryhdy kilteiksi perheenisiksi. Amerikkalaiset eivät erotelleet talibaneja eikä al-Qaidaan kuuluvia, kumpiakin lähetettiin Guantánamoon Kuubaan. On siis yhteistä historiaa ja koston halua. Jossakin päin jysähtää, ei ihan huomenna, mutta sitten kotiasioiden tultua hoidetuksi, on aikaa miettiä hyökkäyskohteita ja kostettavaa.

Rahaakin on käyttää. Rikollista rahaa kylläkin. Afganistanista alkaa virrata rappeutuneeseen länteen unikkoa paaleittain. Todennäköisesti maasta maailman tulee heroiinin tuotannon keskus. Viljelijät ovat kehittäneet tuotantomenetelmiään ja käyttävät pohjavettä viljelykseen aurinkoenergian avulla. Miten maailma aikoo reagoida tähän uhkaan? Tarvitaanko uusi heroiinivastainen sota? Eurooppa voi tietysti tehostaa rajavalvontaansa huumeiden torjumiseksi. Kuten tunnettua, se on aika toivotonta puuhaa.

Pääministeri oli tänään haastatteluissa varovainen koskien pakolaispolitiikkaa, Orpo pyrkisi auttamaan paikan väestöä päällä. Kyllä asiat ovat nyt niin, että hurskaat toiveet tai poliittisen jargonin ajat ovat loppu. Ruumiita on Kabulissa alkanut tulla ja päitä pudota. Suomalaisten on tehtävä kaikkensa ihmisen ja ihmisarvon puolustamisessa!

Esa Kanerva