Hallituksen nokkamiehet ovat joko osaamattomia, vastuutaan vältteleviä tai ylimielisiä


                                                                                                                 28.8.2015

Iltaisin Juha Sipilä tuijottaa minua lähes joka päivä televisiouutisissa silmästä silmään. Hänen kasvonsa ovat tyynen rauhalliset, hyväntahtoiset ja ymmärtävät.

Kun hän selittää aidon vilpittömästi, että hän uskoi todella yhteiskuntasopimuksen syntymiseen ja näyttää pettyneeltä työmarkkinajärjestöihin neuvottelujen kaaduttua, niin ei voi tuntea kuin sääliä miespoloa kohtaan. Minulle tulee kuitenkin väistämättä mieleen kirjailija Jaroslav Hasekin sotamies Sveijkin hahmo.

Hänkin otti tyynesti vastaa kaikki maailman pettymykset, hymyili kuulustelijoilleen hyväntahtoinen katse silmissään ja kertoili kaiken maailman tarinat. On harmittavaista, että nyt alkaa tuntua siltä, että Sipilä vastailee esimerkiksi hallituksen rakenteellisiin uudistuksiin liittyviin kysymyksiin myös hyvin ”sveijkimäisesti.” ”Kyllä asian täytyy nyt olla sillä lailla tai sitten ei, koska milloinkaan ei voi olla niin, ettei se ole jollakin tavalla.”

Mutta mitä sanoo ulkoministeri Soini. Kun häneltä kysyttiin tunnelmia yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta, hän vastaa kysymyksen jotenkin tällä tavalla: ” Ulkopoliittinen tilanne on edelleen kärjistynyt ja mennyt huonompaan suuntaan. Siinäkin mielessä yhteiskuntasopimuksen kaatuminen on erittäin huolestuttavaa.” Mitä ulkopoliittinen tilanne liittyy yhteiskuntasopimukseen? Toisin sanoen vastaus oli täyttä potaskaa joko tarkoituksellisesti tai harkiten. Jos vastaus oli harkittu, se kuvastaa suurta ylimielisyyttä kansalaisia kohtaan. Minä puhun mitä puhun ja te nöyrästi kuuntelette. Minä olen kuningas ja minulla on oikeus ulkoministerinä puhua aina ulkopolitiikkaa, vaikka minulta kysytään sisäpoliittisia asioita.

Entäpä meidän Alex, valtionvarainministeri Aleksander Stubb, miten hän kommentoi yhteiskuntasopimuksen kaatumista. Ensinnäkin minun pitää sanoa, että tilanne on hyvin valitettava. Numero yksi, sopimukselle ei ole vaihtoehtoa, toiseksi minun pitää valtionvarainministerinä huolehtia, että tarvittavat valtiontalouden korjausliikkeet tehdään ja kolmanneksi hallitusohjelma edellyttää kestävyysvajeen kuromista umpeen. Toisin sanoen Alex haluaa viestittää, että minulla itselläni eikä Kokoomuksella ole osaa eikä arpaa kansaa kurittaviin leikkauksiin. Tuleva ensi vuoden talousarvion viimeistelykin on tällä hallituksen yhteistyökyvyllä helppo nakki, kyllä hallitukselta löytyy kykyä tehdä päätöksiä. Tunnelma on auvoisa ja huoleton, rasvatyyni. Koska meillä ministereillä ole huolta huomisesta, ei kansalaistenkaan pidä huolestua. Pitää ikävätkin asiat nähdä positiivisessa valossa.

Kyllä tavallinen kansa voi mielikuvitusta käyttäen ministerien käyttäytymisestä löytää hyviäkin puolia. Hallitus ei ole pariin päivää uhkaillut työntekijöiden järjestöjä uusilla pakkokeinoilla. Antaahan tällainen käytös jo toivoa!


Esa Kanerva