Todellisuuspakoa

 

                                                                                            9.12.2022

Minulla on ollut tapana kertoa näihin aikoihin vuotta joulunviettosuunnitelmistani. Ikääntyminen kärjistää mielipiteitä ja vahvistaa näkökantoja joulunkin suhteen. Kun on pakkokuunnellutettu ruokaostoksilla lokakuusta lähtien jouluvärssyjä, on niidenkin suhteen mitta täysi. Jos laulujen tavoitteena on ollut nostattaa joulumieltä ja ostamisen halua, toimivat ne nyt jyrkästi tarkoitustaan vastaan. Miten joulusta on voinut tulla tällainen karnevaali! Siksi teen itselleni erilaisen joulun. Eristän itseni kaikesta kaupallisuudesta ja eristäydyn kotiini. Yksinkertaisuus on nyt minulle joulun teema ja hiljaisuuden kuunteleminen on tavoite.

Jouluaatto sattuu tänä vuonna lauantaiksi. Lapset ovat ilmoittaneet poikkeuksellisesti viettävänsä sitä kukin omilla tahoillaan. Vasta pyhinä tavataan. Se sopii suunnitelmiini oikein hyvin. Olen kertonut vaimolleni toivovani aattona radiohiljaisuutta. Viestintävälineet ovat todennäköisesti kiinni eikä televisio ole auki. Musiikkia saatan kuunnella, mutten joululauluja. Liitän ne niin vahvasti kaupallisuuteen, että sanon niille kiitos ei.

Vaikeinta lienee pidättäytyminen uutisista. Aaton voi olla miettimättä maailman pahuutta ja sotarintamia. Ajatuksen voi kyllä uhrata Ukrainassa paleleville sotilaille ja siviileille. Ja perkeleen ja nyrkin heristyksen voi osoittaa idän suuntaan. Toivottavasti pakkasukko puraisee uutena vuotena ryssää persiiseen oikein kunnolla.

Hautausmaakäyntiä ei voi jättää väliin. Ilman sitä ei ole joulua. Kalmistossa joutuu kohtaamaan menneen elämänsä historian ja tapahtumat. Ajatuksen tasalla muistuvat isän ja äidin, tädin ja sedän kanssa vietetyt kymmenet vuodet. Sielussa viriää heidän seurassaan koetut erilaiset tunteet ja ahdistukset, niitäkin aina liittyy ihmiselämään. Hautuumaalla pikakelataan eletty oma elämä ja voidaan myös ihmetellä muutosta, muutosta yhteiskunnassa ja maailmassa.

Joulusaunan lämmitän, maksaa, mitä maksaa. Haen Tammelan torilta kuivatun vihdan. Niin on suomalaisilta perinteet unohtuneet, että viime vuonna ostin vihtaparin thaimaalaiselta naiselta. Hän oli huomannut markkinaraon. Toivottavasti hän on tänäkin vuonna poiminut kesällä vihdakset ja tulee kaupoille. Torilla tavataan.

Vaimon kielloista huolimatta, aion olla jääräpäinen ja jouluaterialla keitän livekalaa. Ja valkokastiketta, totta kai. Ateria olkoon mahdollisimman yksinkertainen, rosollia, sienisalaattia ja pottua. Kinkun korvaa poron liha, jota tuli hommattua jo aiemmin Kainuusta.

Eiköhän joulu tule vietetyksi näilläkin menoilla. Kirkkoon en tunne suurta vetoa. Olen jotenkin vieraantunut koko laitoksesta. Ei uskonto itsessään ole kirkkoa pilannut, vaan sen toimijat, papit ja kaikki hurskaat oman edun tavoittelijat. Arvelen, että yhä vähemmän ihmisiä kiinnostaa itse joulun sanoman sisältö. Tapakristittyä pakanaa vielä vähemmän.

Esa Kanerva