Putinin päiväunelmia

                                                                                                                                     13.2.2022

Presidentti Putin on käynyt sotaa koko vallassa olonsa ajan. Venäjän päämieheksi hän nousi Tšetšenian voitokkaan toisen sodan avulla vuosituhannen vaihteen tienoilla. Vuonna 2008 käytiin Georgian sota, jossa Venäjä otti haltuunsa laajoja alueita Georgiasta oman alueensa ”suojaksi”.

Vuonna 2012 Putin makoilee synkkänä datšallaan Moskovan lähistöllä. Keväällä käydyt presidentinvaalit olivat menneet synkästi pieleen. Hän oli saanut vain 63,6 prosenttia annetuista äänistä, 8 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuonna 2004. Kommunistit kaiken lisäksi väittivät vaaleja epärehellisiksi. Häntä suorastaan jurppi. Vaimokin räksyttää hänelle vieraista naisista ihan turhaan, ainahan hallitsijoilla on ollut rakastajattaria. Pitänee ottaa avioero ja omistautua vain rakkaaseen Venäjään. Hän fundeerasi ja mietti. Jos kannatus laskee tätä menoa ja kansa pullikoi, jotakin hänen on tehtävä. Sitten hänen kapeat huulensa vetäytyvät hymyyn, keksitään kansalle jotakin muuta mietittävää.

Hän on oppinut historiasta maailman mahtimiesten vallan käytön perusteet ja konkelot. Tehdään ulkopoliittinen kupru Krimillä ja kaikkien katseet kääntyvät sinne. Tästä alkaa Krimin valtauksen strateginen pohdinta. Krimin menettämistä Neuvostoliiton hajottua Ukrainalle, hän ei ole antanut anteeksi. Krimin niemimaa kiertää kehää hänen ajatuksissaan eikä hän tahdo päästä siitä irti öisinkään. Valtaus tehdään parin vuoden päästä. Hän oivaltaa Wagner-palkka-armeijansa hyödyllisyyden valtauksessa. Ei pääse Kaatuneiden äidit-järjestö heti osoittelemaan sormellaan, Wagner-pojat taistelevat palkkarenkeinä ja ottavat tietoisen riskin. Ja sitä roskasakkia kukaan äiti ei edes tunnustaisi omakseen. Pienet vihreät miehet tekivät työtä käskettyä ja Krimin valtaus emämaahan sinetöitiin Kertsin salmen yli Venäjältä Krimille rakennetulla nelikaistaisella sillalla. Sillasta olivat unelmoineet jo tsaarit ja toveri Stalin. Putin sen sitten toteutti.

Ruokahalu kasvaa syödessä. Venäjä jatkoi aggressiotaan ja valtasi Itäisestä Ukrainasta Luhanskin alueen ja myöhemmin 2015 Donbasin alueen. Venäjämieliset separatistit olivat Kremlin mukaan asialla. Venäjä jakaa pakolla alueen asukkaille venäläisiä passeja periaatteella ota tai ammutaan. Pakkovärväyksistä kieltäytyneitä ja aluetta puolustaneita sotilaita on kaatunut tai ammuttu tuhansittain. Arviolta Ukrainan sodassa on nyt kuollut 15 000 ihmistä ja 1,5 miljoonaa on joutunut pakenemaan kotiseuduiltaan. Suuri inhimillinen tragedia on siis kysymyksessä.

Nyt Eurooppa on uudenlaisen tilanteen edessä. Putin uhkaa sodalla ja valmistelee sotaa. Hän vaatii omaa etupiiriään, johon saattaisi kuulua myös Suomi. Kyllä Nato varmaan pärjäisi tavanomaisilla aseilla käytävässä sodassa. Kuinka herkässä on diktaattorin sormi ydinaseiden laukaisimilla, ei tiedä kukaan. Saatamme olla samanlaisessa tilanteessa kuin 1962 Kuuban ohjuskriisin aikana. Vastassa olivat tuolloin ydinasemahdit Usa ja Neuvostoliitto. Oli tunneista kiinni, ettei olisi ajauduttu III maailmansotaan. Tuolloin Hruštšev taipui ja poisti ydinohjukset Kuubasta. Maailma pelastui ydintuholta. Mitkä ovat Putinin ajatukset? Hakeeko hän tästäkin hyvitystä riskeistä huolimatta? Diktatuurit ovat aina arvaamattomia.  

Lienee selvää, että Venäjä ei ole lähiaikoina muuttumassa demokratiaksi. Se on ja pysyy toistaiseksi Suomenkin ongelmana. Pitäisikö liittyä heti Natoon? Mitkä taloudelliset riskit ovat Suomella Venäjällä? Uhkaako Venäjä sotilaallisesti myös Suomea?                                                                                                                

Jos Natoon liittyminen olisi suomalaisille yksinkertaista, päätös olisi varmaan jo tehty. Siihen liittyy huomattavia riskejä. Yli tuhat kilometriä yhteistä rajaa ei ole niistä pienin. Haluammeko Venäjän ensijaiseksi kohteeksi ja taistelutantereeksi liittyessämme Natoon? Näinhän siinä kävisi, kaikki aseen piiput idästä osoittaisivat Suomeen sen jälkeen. Nato antaisi turvaa, raunioista kömmittäessä muutamien henkiin jääneiden olisi vaikea iloita itsenäisyydestä. Kannattaa miettiä siis kaksikin kertaa.

Suomalaisilla firmoilla on paljon rahaa ja investointeja Venäjällä. Esimerkiksi Fortumilla on panostuksia n. 5 miljardia euroa kiinni sähkötuotantolaitoksissa. Ei voi parhaalla tahdollakaan olettaa, että Putin kunnioittaisi suksien mennessä ristiin ulkomaista omistusta maassaan. Maidemme välinen kauppa on enää varsin pientä, n. viitisen prosenttia ulkomaan kaupastamme. Sen menettämisen vielä me kestäisimme. Onko viisasta tehdä yhteistyötä Venäjän valtion omistaman ydinvoimayhtiön, Rosatomin, kanssa on toinen juttu. Pyhäjoelle suunnitellusta ydinvoimalasta on Puolustusvoimat onneksi pyytänyt uuden riskiarvion. Hankkeen toteutuminen on vielä monen mutkan takana. Liiallista taloudellista- ja energiariippuvuutta arvaamattomasta Putinista on syytä välttää.

Lienee selvää, että suomalaiset sotajoukot eivät kovin kauaa pärjäisi taistelussa venäläiselle sotavoimalle. Idea kuitenkin siinä, että sotilaallinen aggressio aiheuttaa vastapuolelle huomattaviakin tappioita ja vie aikaa. Se on se pelote, mitä hyökkääjänkin tulee miettiä. Puolustusvoimat ovat hyvässä kunnossa ja niihin on uhrattu rahaa. Puolustusmenot nousevat seuraavana vuosikymmenenä 2 % bruttokansantuotteesta. Samalla rahamäärällä pärjättäisiin Natossakin. Aseellisen konfliktin ohella naapurilla on muitakin konsteja härnätä ja tehdä kiusaa. Tietokonejärjestelmien kimppuun hyökkääminen on yksi konsti muiden joukossa. Ja some-propaganda tietty!

Maailmalla ennustetaan, että Putin hyökkää tulevan viikon keskiviikkona. On kiire, routa sulaa nopeaa tahtia. Panssarit tarvitsevat tukevaa maaperää. Toivottavasti ei, ei se kuitenkaan ole pois suljettua.                                          

Sanomattakin on selvää, että tällainen kirjoittamani teksti ei olisi mahdollista Venäjällä. Demokratia sallii sananvapauden, diktatuuri vie totuudenpuhujat vankileirien saaristoon.

Esa Kanerva