28.11.2018
Julkaisen kansanedustajaehdokkaani Pia Viitasen ajatuksia eduskunnan menosta.
¤¤¤¤¤¤¤
"Se on moro!
Vauhdikasta on meno ollut koko syksyn eduskunnassa ja tahti vain tiivistyy viimeisinä viikkoina ennen joulua, sillä hallitukselta on kasaantunut valtava määrä lakiesityksiä käsiteltäväksi ihan loppumetreille.
Viikonloppuna pääministeri Sipilä nostatti kulmakarvoja puheessaan Keskustan puoluevaltuustossa. Hän kertoi puolueensa olevan vastavoima ”ainakin kolmelle asialle: vapaavuorelais- vihervasemmistolaiselle keskittämispolitiikalle, korporaatioiden sinipunalle sekä valheellisia lupauksia antavalle populismille.”
Vai niin. En usko, että tämä yltää kovin korkeaan pistemäärään sarjassa pääministeritasoinen puhe. Eivätkä edes taiteelliset pisteet vaalipuhe-kategoriassa nouse kovin korkealle, sillä uskottavuus sanomalle taitaa olla lähellä nollaa.
Sipilän oma hallitus on kunnostautunut miljardileikkauksilla koulutukseen, joiden seurauksena oli mm. se, että ensin on vähennetty varmasti yli tuhat ammatillista opettajaa, ja nyt keskusta esittää, että ”palkataan tuhat lisää” ...tarpeellista sinänsä, mutta mihin unohtui omien tekojen seuraukset?
Lapsiperheille luvataan nyt 50 miljoonaa lisää, kun ensin on verotusta kiristetty viemällä lapsivähennykset, lapsilisien indeksikorotukset on leikattu ja päiväkotien ryhmäkokoja on kasvatettu. Ennen eduskuntavaaleja 2015, Sipilä lupasi, että opiskelijoilta, lapsiperheiltä, työttömiltä ja eläkeläisiltä ei leikata senttiäkään. Toisin kävi.
Iloinen uutinen - Sdp:n hyvä vaihtoehtobudjetti
Hallituksen ensi vuoden budjettiesityksestä ei taaskaan löydy nyt tarvittavia uudistuksia ja tulevaisuusinvestointeja. Toimet heikommassa asemassa olevien ihmisten asemaan puuttuvat tälläkin kertaa.
Nyt kun vihdoin talous on maailman myötätuulen valossa ollut nousussa, olemme joutuneet kysymään, miksi kasvu ei kuulu kaikille. Edelleen jatketaan perusturvaan kohdistuvia indeksilaikkauksia, eikä esim. julkisen sektorin lomarahojen leikkausta ei peruutettu. Veronkevennyksiä on ”varaa” silti antaa kaikkein varakkaimmille tahoille.
Sdp:n vaihtoehtobudjetissa, jonka nyt teimme jo neljännen kerran, tehtäisiin toisenlaisia arvovalintoja. Verotuksen suhteen laskisimme pieni- ja keskituloisten palkan - ja eläkkeensaajien verotusta hieman hallitusta enemmän, mutta kaikkein suurituloisimpien osalta nostaisimme verotusta hieman. Samoin verottaisimme enemmän esimerkiksi pääomia ja ulkomaisten suursijoittajien osinkoja.
Panostaisimme ekologisesti ja sosiaalisesti kestävään kasvuun, työllisyyteen ja oikeudenmukaisuuteen. Tärkeinä ovat investoinnit osaamiseen sekä tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Näin tuetaan myös tuottavuuden kasvua. Juuri näistä tulevaisuusinvestoinneista hallitus on leikannut.
Vaihtoehtobudjetissa esitetään 13 konkreettista keinoa harmaan talouden torjumiseksi ja samalla rehellisen yrittäjyyden tukemiseksi. Vahvistaisimme viennin edellytyksiä ja investointeja Suomeen. SDP näkee palvelujen, mukaan lukien matkailun, kehittämisen keskeisenä työllistävänä elinkeinopolitiikan keinona.
Yksi tärkeä avaus on ns. ”Islannin ihmeen” suomalaisen mallin kehittäminen. Islannissa oli pitkään tilanne, jossa nuoret voivat likimmiten huonoimmin Euroopassa. Tähän herättiin ja alettiin yhteisesti ja suunnitelmallisesti valtion, perheiden ja järjestöjen kesken satsaamaan nuorten hyvinvointiin, osallisuuteen ja harrastusmahdollisuuksiin.
Ihme on saatu aikaan voimaannuttamalla perheet, kannustamalla viettämään enemmän aikaa yhdessä ja varmistamalla että jokaisella nuorella on ainakin yksi harrastus. Seurauksena näistä satsauksista, Islannin nuoret ovat nyt Euroopan hyvinvoivimpia. ”Suomalaisen Islannin mallin” toteuttamiseen esitämme 50 000 000 euron määrärahaa kokeilualueille. Kolmen vuoden aikana tehdään huolelliset vaikuttavuusarviot ja kehittämisaloitteet. Onnistuessaan malli laajennetaan koko Suomeen.
Koulupäivää kehitettäisiin kytkemällä aamu- ja iltapäivätoiminta entistä laajempaan kerhotoimintaan, jolloin lapselle voidaan tarjota huolenpitoa ja harrastamismahdollisuus joustavasti, ilman suuria taloudellisia uhrauksia. Koulujen tilat tulee ottaa aktiiviseen käyttöön harrastuksiin myös iltaisin ja esim. seuroja voidaan tukea, kun he kuljettavat nuoria harrastusten pariin. Vähävaraisille perheille kohdistetaan myös tukea harrastuksiin.
Tässä linkki vaihtoehtobudjettiimme. Kannattaa kurkistaa"
Pia Viitanen, kansanedustaja
https://sdp.fi/fi/blog/sdp-julkaisi-vaihtoehtobudjetin-vuodelle-2019-tulevaisuuden-toivoa-ja-turvaa/