Voiko keljuuntumiseen kuolla?


                                                                                                                                  

                                                                                                                     2.12.2018

Meistä jokaisella on joskus ”siipi maassa”. Useammankin kerran minulta ovat asiakkaat työtilanteissa kysyneet, ehkä osin leikillään, voiko suoraan ilmaistuna v……….n kuolla. Mitähän siihen sitten vastaisi? Tosiasiallisesti kysymyksessä on totta ainakin toinen puoli. Nylpiintyneessä olotilassa ihminen on stressitilassa ja henkinen tasapainokin voi olla nyrjähtänyt. Henkilö saattaa olla vihainen ja ärsyyntynyt. Sosiaalisissa suhteissa syntyy riitaa ja eripuraa. Kaiken kaikkiaan ihmisen tilanne on epätoivottava. Pitkäkestoisesti olotila johtaa sairastumiseen fyysisesti, rasittaa henkisesti psyykkeä ja vie esimerkiksi sosiaaliseen eristäytymiseen.

Kun ihminen kokee suurta pettymystä, turhautumista ja alakuloa hänen lisämunuaisensa tuottaa lisääntyneesti adrenaliinia ja kortisolia. Nämä hormonit saavat sydämen sykkeen nousemaan ja verenpaineen kohoamaan. Tämä johtuu tahdosta riippumattoman hermoston ärsyyntymisestä. Emme itse voi näille reaktiolle mitään. Stressi vaikuttaa myös meidän immuunijärjestelmään. Sairastumme helpommin, koska puolustusjärjestelmämme on heikentynyt. Nämä ovat fyysisiä oireita.

Henkisesti pettynyt ihminen on levoton, työssä hän ei pysty keskittymään ja käyttäytyy kuin sähköjänis. Työsuoritukset laskevat ja perhe-elämä kärsii. Näkyviä oireita voi esiintyä vapinana ja hikoiluna. Pitkänaikavälin muutoksina ihminen voi uupua, masentua tai hänestä tulee sairastumisaltis. Myös stressiin liittyvä ahdistuneisuus kuormittaa mieltä. Lisäksi usein ilmenevät univaikeudet vaikeuttavat elämää.

Sosiaalisen elämän alueella stressi voi näkyä mm. perhe- ja parisuhdeongelmina tai eristäytymisenä. Stressaantunut ihminen voi olla ärsyyntynyt ja ampuu kaikkea liikkuvaa. Perheessä saattaa alkaa ”mykkäkoulu”. Näistä tilanteista ei synnyt yleensä hyvää tai mitään rakentavaa.

Mitä v…….lle voi itse tehdä? Keljuuntumisen syyn voi aina jakaa ja puhua siitä. Se helpottaa. Asian vatvominen koko ajan mielessä vain pahentaa tilannetta ja omissa mehuissa kiehuminen syö miestä tai naista. Kannattaisi tehdä sitä, mistä yleensä saa hyvän mielen. Ei niin huonoa elämäntilannetta ole, ettei sitä voisi viinalla pahentaa. Pyydä vaimolta anteeksi, jos siltä tuntuu, se helpottaa. Huumoria viljeltiin paljon rintamilla, se voi varmaan auttaa tässäkin tilanteessa. Aikansa kutakin, sano pässi kun päätä leikattiin. Eli kaikki ikävä kestää aikansa ja loppuu aikanansa. Jollekin maistuu juoksulenkki, toisille pieni kävely. Neuvominen on helppoa, asioitten toteuttaminen vaikeata.

Tässä olen muutamilla lauseilla pohtinut v……n anatomiaa. Tauti on vakava, ainakin pitkäkestoisena. Lohdullista on siinä se, että asialle voi itse tehdä jotakin ja ikävätkin elämäntilanteet kestävät yleensä vain oman aikansa.

Esa Kanerva