Putinismin taustoja

 

                                                                                                                13.4.2022

Putinismi on vääristeltyä historian tulkintaa ja keksittyä ideologiaa. Muuten on mahdotonta ymmärtää Venäjän järjenvastaista ja epäloogista käytöstä. Venäjän hyökkäys on Putinin ja pienen eliitin hanke, jota ohjaa stalinistinen, jopa jossakin määrin fasistinen ajattelu. Mistä kumpuavat Putinin imperialistiset mielihalut?

Presidentti Putin on pesunkestävä Neuvostoliiton kasvatti. Hänen elämänsä katastrofi ajoittuu vuoteen 1989. Berliinin muuri murtui marraskuussa 1989. Pari kuukautta myöhemmin Putin joutui raivostuneen väkijoukon piirittämäksi ja mielenosoittajat rynnäköivät KGB:n Dresdenin-toimistoon. Putin oli ovella vastaanottamassa riehujia aseen kanssa ja uhkasi sotilaiden ampuvan. Hän varmasti koki tilanteessa avuttomuutta ja kuoleman pelkoa. Hän yritti saada sotilaita avuksi rähinöitsijöiden taltuttamiseksi. Moskavasta ei tullut lupaa ampua eikä sotilaita hätiin. Aikansa residenssi poltti asiapapereitaan ja pakkasi sitten matkalaukkunsa väkijoukon hajaannuttua. Länsi-Saksan ja Harppi-Saksan yhdistyminen pirstaloi hänen maailmakuvansa. Hän on todennut myöhemmin, että Neuvostoliiton hajoaminen oli suuri maailmanhistoriallinen onnettomuus, pikemminkin katastrofi.

Neuvostoliiton rauniolla alettiin rakentaa Venäjän ympärille uutta poliittista demagogiaa. Neuvostoperintöä alettiin muokata uuteen kuosiin, sovellettavaksi siihen hetkeen ja Venäjän tarpeisiin. Vaikka Neuvostoliitto kuoli, suurvenäläinen ajattelu ei hävinnyt mihinkään. Neuvostososialismin sijaan Venäjälle alettiin sepittää sen suurta menneisyyttä natsien voittajana ja se on maailmassa luontainen johtava kansa. Tämän filosofian tunnetuimpia edustajia oli tuolloin, äskettäin kuollut poliitikko, Vladimir Zhirinovski, joka uhkaili mm. Suomea. Toinen merkittävä vaikuttaja oli Moskovan yliopiston professori Aleksandr Dugin. Hän jalosti Neuvostoliiton imperialistisia arvoja ja käsityksiä nykyaikaan. Hän oli vihainen isänmaansa alennustilasta ja hajaannuksesta. Hän halusi Venäjän imperiumin, joka ulottuisi Keski-Aasiaan ja Kaukasiaan asti mukaan lukien Afganistanin, Mongolian ja osia Kiinasta.                           

Duginin filosofiaan kuului myös ajatus, että Venäjän on holhottava vaikutuspiirissään olevia kansoja. Tässä suhteessa Ukrainan sota voidaan nähdä tämän ideologian ilmentymänä. Putinin puhe, jossa hän historiallisesti kyseenalaisti Ukrainan olemassaolon itsenäisenä valtiona noudattaa tätä kaavaa. Putinin logiikka noudattaa sellaista ajatuksenjuoksua, että koska Ukrainan holhottavan kansan mielipide poikkeaa Venäjän käsityksestä, täytyy se olla ulkomaisten voimien vaikutuspiirissä.

Dugin halusi vapauttaa yhdistyneen Saksan Yhdysvaltain ja Naton ikeen alta. Siksi Venäjän tulee tukea yhteistyösuhdetta Saksaan. Dugin jakoi maailman etupiireihin. Suomi ja siihen liitetty Karjala kuuluivat Venäjälle. Jeltsin ja Putin ovat politiikassaan noudattaneet Duginin linjauksia. Jos Putin noudattaisi pilkulleen Duginin ajattelua, Baltian maat voisivat olla turvassa, koska filosofi laski niiden kuuluvan Saksalle.

Vladimir Putin haluaa siis oikaista historialliset vääryydet. Venäjän kehitys tullee menemään yhä enemmän yksilökeskeisempään suuntaan. Putin ei voi löysätä ohjaksia lainkaan, muuten hän riskeeraa kaiken vallan menettämisen. Suomen on syytä olla hyvin varpaillaan. Siihen on olemassa historialliset syyt. Venäjän ulkopolitiikan johto puhui jo 2000-luvulla, että sillä on laillisia oikeuksia ja intressejä ulkomailla. Suomi sai itsenäisyytensä Leninin bolsevikeilta heidän hävittyään sodan Saksalle. Putin on jo arvostellut Ukrainan tilanteessa Leninin päätöksiä ja todennut Ukrainan itsenäisyyden olleen Leninin virheratkaisu. Onko Suomen kohdalla tapahtunut samanlainen erehdys, joka vaatii oikaisua?

Meidän on paljosta kiittäminen presidentti Koiviston oivallusta ja oikeaa ajoitusta 1990 Suomen yksipuolisesta irtisanoutumisesta yya-sopimuksesta. Koska Saksa yhdistyi, sen viittaukset Saksaan ja sieltä tulevaan hyökkäysuhkaan, olivat vanhentuneet. Neuvostoliitto halusi Pariisin rauhansopimukseen v. -47 Suomen kanssa kirjaukset Saksasta hyökkääjänä, jota vastaan suomalaisten olisi taisteltava suojatakseen Neuvostoliittoa, tarvittaessa sen tuella. Myöhempinä vuosina oli ongelmana se, että paitsi Saksan hyökkäysuhasta Suomen olisi neuvoteltava Neuvostoliiton kanssa, niin Saksan kysymyksen asiasisältö laajeni moneen muuhun asiaan. Idässä tulkittiin myös Suomen sisäpolitiikan kuuluvan neuvostokonsultaatioiden piiriin. Koiviston johdolla irtisanottiin yya-sopimus Venäjän protesteista huolimatta. Suomi piti päänsä.

Mikähän Suomen tilanne olisi nyt, jos yya-sopimusta ei olisi oivallettu irtautua juuri sopivalla hetkellä. Sopimuksen puolustusvoimia koskevat rajoitukset purkautuivat näet samalla kertaa. Suomi voisi jatkossa rakentaa omaa puolustustaan omilla ratkaisuillaan eikä sillä ollut velvollisuutta Neuvostoliiton puolustukseen. Suomi on pystynyt hankkimaan -90-luvulla mm. Hornetit Yhdysvalloista ja muokkaamaan puolustusvoimansa kaluston ja järjestelmät Nato-yhteensopiviksi. Myös yhteistyö Naton kanssa on ollut tiivistä.

Historiallisten syiden vuoksi Suomen tulee hakea turvaa ja liittoutumista. Venäjän aikeista ei kenelläkään ole käsitystä eikä niitä voi rationaalisesti ennustaa. Suuren riskin joutumisesta sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi voi tunnistaa historiallisia taustoja vasten. Tällä hetkellä me olemme jo Nato-riippuvaisia. Kriisitilanteissa me tarvitsemme välttämättä uusien asejärjestelmien täydennystä huolto, -varaosa ja materiaalitäydennystä Nato-maista. Kriiseissä Nato huolehtii ensiksi jäsentensä materiaali- ja ammustäydennykset, sitten vasta Suomen tilauksen. Siis edellyttäen, että tuotteita on tuotantolinjalla tai varastossa.

Esa Kanerva