Tyhjän päälle on turha rakentaa

                                                                                                                                          1.3.2024

Luin Pirkanmaan hyvinvointialueen vanhuspalveluiden kehittämissuunnitelman. Olen tehnyt uran vanhuspalveluissa käytännön työssä sairaanhoitajana ja esimiehenä. Olen pöyristynyt!  

Vanhuspalveluiden kehittämissuunnitelmat ovat irtautuneet todellisuudesta kuin raketti maan pinnalta. Alkuhätäännyksestä toivottuani, ensimmäinen ajatus oli, että nämä ei voi millään keinoin onnistua. Miten reagoisin tai mitä kirjoittaisin kehittämissuunnitelmasta? Päädyin siihen, että vertaan suunnitelmaa käytännön työstä saamaani kokemukseen.

Pirha aikoo luopua ikäihmisten laitoshoitopaikoista. Samalla vähennetään rajusti nykyään käytössä olevia ympärivuorokautisen palveluasumisen ns. tehostetun palveluasumisen paikkoja. Sitten leikkurissa ovat kotihoidon käynnit. Mitä ajatellaan sitten tilalle? Omaiset valjastetaan hoitovankkureiden kärkeen, tämän työn lisäksi perhehoidolla, yhteisöasumisella ja kotihoidon digipalveluilla kuvitellaan selvittävän. Nämä vaihtoehdot eivät korvaa edes nykyisiä, huonosti toimivia palveluita. Miksi?

Nykyinen suomalainen kulttuuri ja työelämä eivät mahdollista työikäisten ihmisten osallistumista vanhusten hoivaan nykyistä enempää. Tälläkin hetkellä lapset joutuvat toimimaan vanhempiensa asianajajina järjestellessään vanhusten asioita pankkipalveluista byrokraattien kanssa kiistelyyn. Perhehoito on mahdollinen hyvin pienelle osalle vanhuksia, koska tässä hoitomuodossa vaaditaan liikuntakykyä ja omatoimisuutta. Paikkojakin on tarjolla vähän. Yhteisöasumisesta ja kotihoidon digipalveluista kirjoitan tässä erikseen.

Yhteisöasumisessa ja kotihoidossa suunnitelmat tarkoittavat vanhusten hylkäämistä ja jättämistä oman onnensa varaan. Yksinkertaisesti siitä syystä, että suurin osa näitä palveluita tarvitsevista vanhuksista on eri asteisesti dementoituneita.                                                                                        

Yhteisöllisessä asumisessa ei ole ympärivuorokautista valvontaa. Miten dementoitunut vanhus huolehtii itsestään, jos muisti on niin lyhyt, että ajatus unohtuu samassa lauseessa? Kuka huolehtii perustarpeista niissä tilanteissa, kun eritteet tulevat housuihin ja petiin? Miten huolehditaan vanhuksen juomisesta ja syömisestä, jos hän ei ymmärrä lusikan päälle mitään? Kuka kääntää muorin asentoa sängyssä, jos ihminen ei ymmärrä tehdä sitä itse. Virtsan retentio (virtsarakon tyhjenemisen estyminen) on aika yleinen vaiva, monestakin syystä ikäihmisillä. Millä toimenpiteillä seurataan virtsan eritystä? Vaiva edellyttää hoidoksi nopeaa katerointia. Miten tämä asia hoidetaan? Entä obstipaation eli ummetuksen torjunta ja vatsan toimittaminen, kuka sitä seuraa ja hoitaa säännöllisesti? Yleensä vanhus muuttuu näistä vaivoista sekavaksi ja tuskaiseksi. Viedäänkö tästä syystä harhaileva pappa Acutaan? Sinnekin vain, mikäli joku kavereista ymmärtää pyytää apua. Mitä tehdä usein nimenomaan yöaikaan ulosteilla itsensä ja ympäristönsä sotkevalle vanhukselle? Näillä tiedoilla ei mitään.

Olen seurannut läheisteni kotihoitoa. Kun dementia etenee, aluksi loppuu kiinnostus uutisten seurantaan, lehtiin ja kirjoihin. Eräsi selitti lukemattomuutta sillä, että hänen on turha lukea, koska hän unohtaa mitä lauseen alkuosassa kirjoitettiin. Sitten puhelimesta tulee turha esine, siihen ei osata vastata soittamisesta puhumattakaan. Miten tällainen ihminen hyötyy kotihoidossa älykelloista, tableteista, automaattisista doseteista ja videovastaanotoista? Ei mitenkään. Digipalveluitten varaan on turha kotihoitoa rakentaa.

Aamulehti kirjoitti hetki sitten, että ”ikääntymisen ja hoivan huippuyksikön lausunnon mukaan suunnitelmien toteutuminen tarkoittaisi, että yli 3 000 palveluja tarvitsevaa ikäihmistä jää vuonna 2030 kokonaan niitä vaille. Näin käy, vaikka optimistiset arviot omaishoidon ja yhteisöllisen asumisen määrän kasvusta toteutuisivat.” Voiko yhteiskuntamme muuttua arvoiltaan tällaiseksi?

Kieltäydyn uskomasta Pirhan ”asiantuntijoiden” vanhusten hoitotyöstä tekemiin tuulentupiin ja suunnitelmiin. Tuohon Aamulehden uutiseen kyllä uskon. Tarvitsemme ryhtiliikkeen ja politiikkaa on muutettava. Keväällä 2025 on maakuntavaalit. Muutos lähtee paitsi valtion harjoittamasta politiikasta, myös maakuntavaltuuston päätöksistä.

Esa Kanerva