Talousasiaa ja vähän muutakin


                                                                                                                                                                             

                                                                                                                                     5.6.2018

Tähän alkuun kerron terveiset Puolustusvoimien Logistiikkalaitoksen esikunnasta. Toveriseuraseura teki sinne vierailun kenraali Timo Kakkolan kutsusta viime viikon torstaina. Täytyy sanoa, että esittelyt ja alustukset tekivät vaikutuksen. Puolustusvoimat ovat tehneet hyvää työtä yhteisen turvallisuutemme puolesta ja on syytä onnitella 100-vuotiasta Suomen Puolustusvoimia!

Eilinen taloustilaisuus oli luonteeltaan edellisten vuosien tapainen. Meni taloudessa miten tahansa, samat madonluvut isketään valtuutetuille tiskiin. Huonosti menee, mutta ahkerasti säästämällä juuri ja juuri selvitään. Muistan kuulleeni samat tarinat myös menneinä niinä vuosina, jolloin kaupunki tahkosi kymmenien miljoonien ylijäämän. Talousjohdon kuuluu tietysti olla rahojensa perään. Kaipaisin asian esittelyyn jonkinlaista realismia ja suhteellisuutta. Varmasti säästää pitää tänäkin vuonna vielä suunniteltua enemmän. Mutta suhdanteet korjaavat taloutta viipeellä ja arvelen, että ensi vuonna helpottaa.

Murheenkryyni on erikoissairaanhoito ja sen ylitykset, lähes 23 miljoonaa, herättävät kysymyksiä. Suunniteltu tilaus ei ole määrältään pitänyt lainkaan kutiaan, vaan tamperelaiset ovat hoidattaneet vaivojaan runsaasti enemmän kuin oli ajateltu. Tämä lienee luonnollista, koska perusterveydenhuolto on halvaantunut. Jotakin täytyisi tehdä? Tässä lienee tilanne, että nyt vain odotellaan sosiaali- ja terveysuudistusta mitä tuleman pitää. Syntyykö se vai jääkö se suutariksi?

Viime vuonna hyvinvointipalveluihin annettiin ylimääräistä n. 30 miljoonaa, mutta todelliset ylistykset olivat huomattavasti suuremmat. Tätä käppiä ei ollut huomioitu tämän vuoden talousarviossa. Lähtökuopissa oltiin jo miinuksella. Lisäksi on tullut kalliita kiireellisiä lastensuojelun sijoituksia, joista kertyy miljoonien potti. Oli miten oli, sosiaali- ja terveyslautakunnan toimintakate on ylittymässä 52 miljoonalla eurolla ja sivistys- ja kulttuurilautakunnan 4,5 miljoonalla eurolla.

Aluekehittämisen asiantuntija Timo Aro esitteli Tampereen kaupungin tulevaisuuden näkymiä. Viime vuonna kaupunkiin muutti 3500 uutta asukasta ja kymmenen viimeisen vuoden aikana on muuttovoitto ollut 18.200 henkeä. Hyvä niin, Tampere on avoin kaikille ja kaikenlaisille ihmisille. Kaupungistuminen jatkuu ja Tampereelle muuttaa ihmisiä muualta Suomesta. Muuttovoitto perustuu nuoriin eli opiskelijoihin, jotka muuttavat tänne opiskelemaan. Huolestuttavaa kuitenkin on se, että 24–35 nuoret aikuiset ja perheet muuttavat pois Tampereelta. Muuttotappio oli 2008–2016 10.000 henkeä. Kunnan näkökulmasta juuri he olisivat tärkeitä asukkaita kunnon elinvoiman kannalta. Heihin kannattaa kiinnittää huomiota, miten kaupunki voisi paremmin palvella tätä ikäluokkaa. Täytyy toivoa, että Tampereen vetovoima säilyy, mikään ei näyttäisi uhkaavan sitä. Takuuvarmasti kaupunki kansainvälistyy ja tänne muuttaa väkeä myös ulkomailta. On syytä pitää Tampereen imago kirkkaana myös jatkossa.

Yhteysjohtaja Tuukka Salkoaho piti sosiaali- ja terveysuudistuksen tilannekatsauksen. Hän kehui Pirkanmaan valmistelun edistymistä ja tasoa. Sote-harjoituksesta kävi myös Hatanpään sairaalan ja sairaanhoitopiirin toimintojen yhdistäminen. Se onnistui esimerkillisesti. Tampereella on ennakoitu tulevia asetelmia ja toimintaympäristön muuttumista yhtiöittämällä sairaanhoitopiirin kanssa jo aiemmin logistiikka, äskettäin talous- ja henkilöstöhallinto ja tuki- ja ruokapalvelut. Pirkanmaalla ollaan valmiita vuosisadan uusituksen läpiviemiseen kuntalaisten parhaaksi. Tämä on sinänsä lohdullista kuultavaa. Toistaiseksi kaikki on kuitenkin vain teoriaa, koska Eduskunnasta tulevista laeista ei ole mitään tietoa. Tänä vuonna ei tarvitse alkaa kampanjoimaan maakuntavaaleissa, koska ne veikkaukseni mukaan pidetään ensi vuoden huhtikuussa eduskuntavaalien yhteydessä.

Eläkeläinen alkaa ryhtyä tässä pikkuhiljaa kesän pitoon, kommentoi kaupungin ja maailman menoa tästä eteenpäin silloin tällöin. Aktiivinen yhteydenpito alkaa taas elokuun puolivälissä. Toivotan lukijoilleni oikein aurinkoista ja onnistunutta kesää. Teitä blogini seuraajia on tähän mennessä kertynyt 22.000 käynnin verran. Kiitos tästä ja palautteista!

Esa Kanerva