Valtiota "syytetään"

Hyvinvointivaltiomme koetaan usein maanpäällisenä paratiisina. Ainakin rajojemme ulkopuolelta arvioituna. Täällä pidetään kansalaisista huolta ja kaikki pidetään matkassa mukana. Sanoakin voi melkein mitä huvittaa ja osoittaa mieltä. Kaikki siis hyvin, niin ainakin luulisi. Ihmisen elämään ja yhteiskuntien tekoihin liittyy virheitä. Täydellisyys on harhaa. Jo jonkin aikaa olen ihmetellyt useita tuoreita uutisia Suomen valtioon kohdistuneista kanteista, tuomiosta ja korvausvaateista. Maallikon korvaan jotkut niistä ovat kuulostaneet oikeustajun vastaisilta. Onko suomalaisen järjestelmän ote jotenkin kirvonnut tai eikö kaikkia historiamme luurankoja ole kaivettu ulos kaapeista?

Eilen kuulin kuurojen uutisista, että kuurojen oikeuksien polkemista on selvitetty ja nyt ollaan perustamassa sovinto- ja totuuskomissiota asioiden eteenpäin viemiseksi. Mistä on kysymys? Kuurojen kohtelun historiaan liittyy paljonkin selvitettävää. Kuurojen lähihistoria sisältää monia vaikeita asioita, kuten pakkosterilisaatioita, puhumaan pakottamista, avioliittokieltoja ja syrjintää. Ruumiillinen kuritus on ollut arkipäiväistä. Kuurot haluavat Suomen valtiolta anteeksi pyyntöä ja korvauksia.

Päivä polttamia aiheita on ollut ns. translain uudistaminen. Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimen aikaisemmat päätökset osoittivat, että Suomen translaki ei ole ajantasainen ihmisoikeuksien suhteen. Translakia olisi muokattava siten, että vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä samalla, kun transihmisten itsemääräämisoikeus, yksityiselämän suoja sekä henkilökohtainen koskemattomuus turvataan laintasoisesti. Sipilän hallitus ei korviaan lotkauttanut asian suhteen, nyt lain uudistaminen on Marinin hallituksen toimesta eduskunnassa.

YK:n Lasten oikeuksien komitea vaatii Suomea palauttamaan suomalaiset lapset al-Holin leiriltä takaisin kotimaahan. Suomen katsotaan rikkoneen lasten oikeuksia, koska se ei ole pelastanut heitä epäinhimillisistä oloista. Suomalaiset virkamiehet ovat vastanneet, että on mahdotonta pelastaa ketään heidän oman tahtonsa vastaisesti. Suomella on puoli vuotta aikaa raportoida tekemisistään. Leirillä on edelleen 26 suomalaista lasta.

Saamelaiset ovat vaatineet alkuperäiskansojen kokemien vääryyksien oikaisemista. Sovinto- ja totuuskomissiota on pistetty pystyyn huonoin tuloksin. Hanke on jo kertaalleen hajonnut riitoihin lähtötelineissään. Nyt komissiota on viritelty kasaan uudemman kerran. Komission toimeksiantona on tutkia saamelaisten kokemia vääryyksiä, mm. sopeuttamispolitiikkaa ja ettei tällaisia vääryyksiä tapahtuisi tulevaisuudessa. Katse on selkeästi eteenpäin. Luodaan rakenteet, jotka turvaavat saamelaisten oikeudet ja syrjimätön kohtelu.

Yksittäisillä ihmisillä on oikeus haastaa valtio oikeuteen. Tätä oikeutta on myös käytetty. Tunnetuimpia ovat ns. koppikorvaukset. Niissä valtio on joutunut korvaamaan aiheettomat pidätykset ja vankilassa olot. Vankilassa vietetty oikeudeton päivä on tapauksesta riippuen usea sadan euron arvoinen. Vahingonkorvauskanteet ovat yleisimpiä. Muita juttuja ovat kanteet esimerkiksi eläkejärjestelmän heikennyksistä aina, ilmastolain uudistamisen jälkeen, todennäköisesti nostettaviin kanteisiin valtion vastuuta ilmastonmuutoksesta. Tässä taustapontimena on muualta maailmalta saadut kokemukset ilmastoahdistuksen nostattamista tunteista.

Vaikka kevennyksenä on lopuksi mainittava äskettäin Pietarissa käyty oikeudenkäynti Suomea vastaan sotarikoksista II maailmansodan aikaan. Tuomio tuli saksalaisten rinnalla osallistumisesta Leningradin saartoon ja keskitysleirien yllä pitoon Karjalassa. Kuolleisuus leireillä oli suurta ja olot hirvittävät. Leirien olemassa olo tiedetään ja tunnustetaan. Ihmisiä ei kuitenkaan systemaattisesti murhattu toisin kuin Saksa teki. Hakeeko ajankohta huomioon ottaen Venäjä oikeutusta toimenpiteille Suomea kohtaan, emme tiedä. Sen kuitenkin tiedämme, että tarina Suomea varten on jo olemassa.

Nostin tässä esille muutamia esimerkkejä, joissa kyseenalaistetaan suomalaista yhteiskuntaa. En ole ottanut kantaa asioiden sisältöön. Sen tekevät asianomaiset tahot ja viranomaiset. Faktojen pitäisi ratkaista ja mielipiteet ovat asia erikseen.


Esa Kanerva